Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьку область з робочим візитом відвідав Міністр енергетики України

11 січня 2024 - 19:50

Міністр енергетики України Герман Галущенко з плановим робочим візитом побував у Запорізькій області, де провів нараду з головою ОВА Юрієм Малашком, очільниками профільних департаментів, керівниками підприємств критичної інфраструктури тощо.

  • В прифронтовому Запорізькому регіоні насправді складна ситуація. Вкрай важливо забезпечити споживачів безперебійним енергопостачанням. Друге питання - захист магістральних та локальних ліній, а також генерацій. Наша енергосистема вже довела свою стійкість: стабільно забезпечуємо українців світлом і теплом, - наголосив Герман Галущенко.

Очільник ЗОВА зазначив, що більша частина важливих об’єктів генерації області на сьогодні знаходиться на тимчасово окупованій території. Зокрема й Запорізька АЕС. Це найбільша атомна електростанція Європи, яка до російського вторгнення задовольняла потреби не лише нашої держави, а й сусідніх країн. Сьогодні ж станція лише споживає енергію з української енергомережі для задоволення власних потреб.

В умовах війни гостро стоїть питання забезпечення регіону електроенергією та теплом під час опалювального сезону. Юрій Малашко наголосив, що органи влади та фахівці враховують досвід, отриманий під час масових відключень внаслідок ракетних обстрілів та критичного дефіциту електроенергії. Крім цього, регіон посилено працює над укріпленням енергосистеми. Одним із пріоритетних напрямків роботи військової адміністрації є облаштування І рівня захисту енергетичних об’єктів.

  • На жаль, є значні пошкодження після неодноразових ракетних обстрілів важливих об’єктів критичної інфраструктури. На сьогодні внаслідок руйнувань без електропостачання на підконтрольній території області знаходяться 63 населені пункти. Працюємо над тим, аби фахівці могли якомога швидше відновити роботу пошкоджених об'єктів енергетичної мережі - це дозволить без перешкод пройти опалювальний період, а українські міста та села будуть забезпечені теплом, водою та електроенергією, - відзначив Юрій Малашко.

Принагідно Міністр енергетики України разом з очільником Запорізької ОВА вручили працівникам енергетичної галузі нагороди та подякували фахівцям, які у надскладних умовах, під ворожими обстрілами та під час негоди, щодня ризикуючи власним життям виборюють світло. 


Також під час візиту до Запоріжжя Герман Галущенко та Юрій Малашко передали цінне обладнання й запчастини для енергетиків області, що відновлюють мережі та повертають світло у будинки жителів регіону. 

За сприяння Міністерства енергетики України на початку січня 2024 року ПАТ «Запоріжжяобленерго» отримало чергову партію гуманітарної допомоги:

  • майже 10 км ізольованого проводу для відновлення пошкоджених внаслідок рашистських обстрілів повітряних ліній електропередачі на прифронтових територіях Василівського та Пологівського районів Запорізької області;

  • 4 одиниці комплектних трансформаторних підстанцій різних потужностей, укомплектованих силовими трансформаторами, шафами вводу та роз’єднувачами для відновлення зруйнованих через бойові дії у населених пунктах Пологівського району;

  • понад 3 тисячі літрів діелектричного мастила для силових оливних трансформаторів на підстанціях у Василівському та Пологівському районах, що були пошкоджені через бойові дії.

Це обладнання дозволить забезпечити електропостачання та безперебійне функціонування решти систем життєзабезпечення для загалом 6 тисяч споживачів у прифронтових містах і селах Запорізької області. Як зазначив очільник ЗОВА, допомога енергетичному сектору безперервна. Планується постачання іншого необхідного обладнання та витратних матеріалів відповідно до поточних потреб для відновлення пошкоджених підстанцій та створення резервних ліній електропостачання.


Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області