Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова ОДА взяв участь у нараді з правоохоронцями щодо криміногенної ситуації в області

15 лютого 2024 - 14:30

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров взяв участь у Координаційній нараді правоохоронних органів Запорізької області, на якій детально проаналізували криміногенну ситуацію та ефективність роботи органів правопорядку за 2023 рік.

Загалом криміногенна ситуація в регіоні залишається стабільною та контрольованою. У 2023 році на території Запорізької області зареєстровано кримінальних правопорушень на 9.2% більше, ніж у 2022 році. Причина цього - активізація терору російської федерації проти мирного населення.

Найбільше зростання відбулося по категорії особливо тяжких злочинів - таких стало на 61% більше. У питомій вазі кожне друге кримінальне правопорушення - це особливо тяжкий злочин. Практично всі вони пов'язані з терористичними актами російської федерації та є злочинами проти основ національної безпеки - такими як державна зрада та колабораціонізм. 

Цифри насправді невтішні. Кількість кримінальних проваджень за кваліфікацією умисне вбивство у ході бойових дій зросла у 8 разів. Якщо у перший рік війни таких проваджень було 315, то на другий рік - більше 2.5 тис. Запорізька область посідає першу сходинку серед всіх регіонів Україн по вбивствам у ході бойових дій. Ця сумна статистика - результат щоденних масованих обстрілів російсько-терористичними військами цивільних об'єктів.

По інших групах правопорушень є позитивні зрушення. Зменшилася кількість злочинів проти власності. Зокрема крадіжок у 2023 році зафіксовано на третину менше, ніж у 2022 році. Стабільна ситуація по кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки. Майже на 50% зменшилася кількість проваджень по хуліганським діям. За два роки війни не зафіксовано жодного факту бандитизму.

  • Хочу від імені громад Запорізької області подякувати кожному поліцейському, кожному слідчому, кожному прокурору. За вашу роботу в режимі 24/7, за постійні виїзди в зони бойових дій для документування та розслідування злочинів російської федерації, попри постійні ризики обстрілів, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, - зазначив очільник ОДА. 

Іван Федоров також наголосив, що підтримка правоохоронних органів - абсолютний пріоритет Запорізької обласної військової адміністрації. Влада готова предметно обговорювати, як зробити програму підтримки та розвитку правоохоронних органів більш ефективною та дієвою.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Один чоловік загинув під час ворожої атаки по Василівському району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни