Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

17 квітня 2024 - 17:00

Сергій Лаврик з позивним «Професор» – захисник України, оператор протитанкового ракетного комплексу. До лютого 2022 року займався підприємницькою та волонтерською діяльністю. Початок повномасштабного вторгнення застав у Запоріжжі. Каже, побачив над домом штурмові літаки й зрозумів, що настав час захищати рідну землю, і добровольцем приєднався до Збройних Сил України. За час перебування на фронті побував у «гарячих» точках на Донецькому напрямку.   

Службу у протитанковому артилерійському дивізіоні захисник із позивним «Професор»  пригадує з посмішкою та безліччю історій:

– Займалися відстрілюванням танків. Спочатку підносив снаряди, бо досвіду ще не було, починав саме з цього. Уже в кінці березня й на початку квітня нам привезли перший «Джавелін». В мене з’явилося бажання його освоїти, – ділиться військовослужбовець. 

Про першу знищену ворожу техніку Сергій розповідає емоційно:

– Це було хітово, емоцій була купа. Спостерігали, відслідковували. Спитали у керівництва. Отримали відповідь, що це не наші, ворог іде. Якщо є можливість – знищуйте. Ми й зробили це! Всі думали, попаде чи не попаде – влучили! Емоцій безліч, потім нам підтвердили, що знищили. Згодом пішло по накатаній. А третій на моєму рахунку танк був розпіарений російськими політиками та армією, як «техніка, яку неможливо знищити» – це Т-90М «Прорыв». Можу сказати, що вибухають і літають добре. Двотонна башта летіла секунд 7 у повітрі, – розповідає Сергій. 

Через два дні після знищення чергового ворожого танку, по позиціях де перебував «Професор» прилетів снаряд.  

– Були на відкритій ділянці. Побратим став «200», а я «300». Ми перезаряджали автомати й прилетіло. Відчув щось тепле. Болю не було, просто тепло. Згодом, на свій страх і ризик, я вирішив заткнути поранення пальцем і зняв турнікет, аби не ампутували кінцівку. Тримав рукою місце поранення, – розказує військовий.

Зараз військовослужбовець проходить реабілітацію. У найближчому майбутньому бачить себе у Збройних силах України та зазначає, що хоче бути інструктором для хлопців, або виконувати бойові завдання, на які не вплинуть фізичні обмеження.

Сергій наголошує, що неможна недооцінювати ворога. Так само як і ми, вони враховують свої помилки, змінюють тактику.

– Говорити, що росіяни або «днрівці» дурні – не можна ні в якому разі. Вони знали, куди можна під’їхати, куди не можна, звідки можна стріляти, а звідкіля ні. Але навіть не зважаючи на це, Україна вистоїть та переможе, – підсумував Сергій.


Читайте також