Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

18 квітня 2024 - 15:30

Фермери вже посіяли 10 тисяч га ранніх зернових культур: ярої пшениці, гороху, вівса. Паралельно готують ґрунт для посіву майже 125 тисяч гектарів кукурудзи та соняшнику. Цьогоріч погодні умови сприяли початку посівної раніше звичних строків. 

Восени минулого року аграрії посіяли 116 тисяч озимих зернових культур, з яких матимемо понад 190 тисяч тонн продовольчої пшениці. Цього достатньо, аби забезпечити хлібом всю Запорізьку область та навіть реалізувати продукцію за межі регіону.

У Запорізькому районі вирощує зернові та олійні культури підприємство Романа Тарасевича. До початку бойових дій більшу частину врожаю відправляли на експорт, але з початком повномасштабного вторгнення виникла проблема з логістикою.

• Якщо раніше ми експортували 80% продукції, то сьогодні – лише 20%. Це повʼязано з тим, що зараз ми співпрацюємо лише з 2 портами Одеської області, – зазначає пан Роман. 

Фермери зізнаються: бракує людей, які мають навички роботи з сучасною технікою.  Для розвʼязання проблеми  долучають навчальні заклади – торік вже випустили 300 спеціалістів, які готові стати за роботу.

У Запорізькій області є 1,8 млн га ріллі, 20 % з них – на підконтрольній Україні території. При цьому частина землі лишається замінованою. Працівники ДСНС щоденно працюють над розмінуванням, аби аграрії мали більше землі для засіву.


Читайте також

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ