Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

23 квітня 2024 - 16:10

В Запорізькій області є всі вакцини для проведення щеплень. Вакцинація проводиться безплатно. Про це сьогодні під час брифінгу в медіацентрі при обласній військовій адміністрації повідомила Регіональна координаторка з питань вакцинації Марина Колерова. За її словами,  у нашому регіоні для проведення імунізації населення працює пересувний мобільний пункт вакцинації. З початку року завдяки роботі цього «вакцинобуса» вдалося щепити майже 2000 осіб.

Фахівці Запорізького центру контролю і профілактики хвороб запевнили, що всі вакцини доставляються до пунктів щеплення в спеціальних рефрижераторах з дотриманням вимог «холодового ланцюга»

Генеральний директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб Тарас Тищенко наголосив на необхідності дотримання календаря щеплень для дітей та важливості вакцинації дорослих. Вакцинація не потребує додаткових обстежень, але попередньо все ж варто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

– Особам старше 25 років кожні десять років потрібно ревакцинуватися від дифтерії, правця і кашлюка. Ці  щеплення рекомендовані й вагітним жінкам на 16-32 тижнях вагітності, – відзначив Тарас Тищенко.

Регіональний координатор з питань вакцинації Марина Колерова нагадала про важливість вакцинації від ковіду. З жовтня минулого року по теперішній час в Запорізькій області 21 людина померла від ускладнень, спричинених цією небезпечною хворобою. Тож лікарі-епідеміологи закликають запоріжців пройти повну вакцинацію від ковіду, що включає 2 первинні та 2 бустерні дози.

Наразі в Україні склалася небезпечна ситуація щодо кашлюка. За   останні два місяці цього року зафіксовано 500 випадків захворювання, що у 20 разів перевищує тогорічні показники цього ж періоду. Хвороба небезпечна, і може спричинити смерть дитини. Тож батькам слід подбати про вакцинацію дітей, яка виконується у віці 2, 4, 6 та 18 місяців, зауважила регіональна координаторка з питань вакцинації. 

Є прогалини в імунізації щодо кашлюку. Протягом 2022 року у зв’язку з воєнним станом ми бачимо дуже низькі показники охоплення щепленнями дітей. У 2023 році збільшилися ці показники. В нашій області вони дуже непогані, але це по основних вікових групах. Ті ж діти, які не були вакциновані своєчасно, так і залишилися нещепленими. Тому можливе  збільшення кількості випадків захворюваності на кашлюк, – прогнозує Марина Колерова.

24 квітня стартує Європейський тиждень імунізації.  Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб вже розпочав інформаційну кампанію.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович