Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

26 квітня 2024 - 16:00

Формування нового освітнього середовища – головна мета реформ та інновацій, що реалізуються в освітній сфері. Це і впровадження нової  української школи, і зміни в укладанні підручників, і підготовка та перепідготовка освітян. На цьому наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час педагогічного форуму в Запоріжжі.

Такий захід в прифронтовому Запоріжжі відбувся вперше з початку повномасштабного вторгнення. Освітяни говорили про організацію навчання в умовах повітряних тривог, про виклики і перспективи розвитку освіти. 

  Ми повинні змінювати освітню парадигму – формувати іншу культуру в закладах освіти, змінюючи себе як управлінців в освіти та педагогів, – впевнений Оксен Лісовий. – Необхідно формувати освітнє середовище – не авторитарне, не таке, як наступає на нас зі Сходу. А таке, що не тисне на маленького українця, не нав’язує йому свою думку, а сприяє тому, щоб він розквітав і був сміливим у своїх гіпотезах, щоб він не боявся робити помилки.

Від початку повномасштабного вторгнення з Запорізької області кількість школярів зменшилась майже на 70 тисяч. Більш того, з области виїхало практично 30% працездатного населення регіону. Про цю тривожну тенденцію розповів начальник Запорізької ОВА Іван Федоров. 

За його словами, кілька років 60 тисяч школярів, які знаходяться на підконтрольній території в області навчалися онлайн. Це не сприяло якісному засвоєнню шкільного матеріалу, спричиняло освітні втрати. На це вказують і результати минулорічного  мультипредметного тесту - середній бал з основних предметів  склав  143 із 200. За ініціативою батьків Рада оборони Запорізької області ухвалила рішення про організацію змішаного навчання у 24 закладах освіти міста Запоріжжя. Нині для 10 тисяч школярів створені умови для організації навчання в укриттях. Мета обласної влади з 1 вересня дати можливість навчатися у змішаному форматі ще  50 тисячам дітей. 

У 10 закладах освіти плануємо зробити капітальний ремонт укриттів. А там, де їх взагалі немає – збудуємо підземні школи. В планах – 10 підземних шкіл. Це дійсно челендж, з яким, я вважаю, ми здатні разом впоратися, – відзначив Іван Федоров. 

Не оминули на форумі і проблеми. Одна з найболючіших – робота шкіл на тимчасово окупованих територіях області. Йдеться про необхідність оптимізації мережі освітніх закладів, які існують лише де-юре. Громади ж вимушені їх утримувати замість того, щоб виділяти кошти на оборону.

В освітньому форумі взяли участь майже 130 учасників: представники органів місцевого самоврядування, керівники освітніх закладів, вчителі, вихователі, батьки.

Читайте також

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області