Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці обʼєднуються навколо стійкості: унікальний досвід та рекомендації

23 травня 2024 - 16:45

В Запоріжжі відбувся форум «Осмислення. Цінності та історії стійкості». Він зібрав більш ніж 50 учасників – освітян, медиків, науковців, представників громад Запорізької області. В обласному центрі вперше про українську стійкість говорили в широкому колі експертів.

Своєю історією стійкості з учасниками поділилася вчителька математики з Мелітополя. 

– В перший день війни в Мелітополі пролунали вибухи. Вчителі просили дітей в цей день залишитися вдома, бо йти в школу було небезпечно. Всі ми зробили десятки дзвінків, і кожен з них починався питанням «Ти як?». А потім було важке рішення про виїзд із міста. Евакуюватися вдалося лише з другої спроби, коли танки стояли поблизу Мелітополя. Поняття стійкості для мене – це бути вірним своїм принципам, своїм поглядам, підтримувати інших, підтримувати себе, працювати, – розповіла Олена Чернишова.

В кожного учасника форуму – своя історія, своє розуміння стійкості і своє джерело відновлення психологічної рівноваги.

Сьогоднішній форум – про стійкість, дуже важливу людську якість, яка є в кожного українця. Її потрібно плекати, розвивати в собі, щоб мати змогу відновлюватися, протистояти зовнішнім чинникам, які на нас впливають, особливо зараз, – відзначив Сергій Дружинін, регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я  «Ти як?».

Перша панель форуму була присвячена осмисленню стійкості. Науковиці Запорізького національного університету Ольга Пономаренко та Ірина Бондаренко розглянули теоретичні аспекти поняття «стійкість» та його зв’язок із менталітетом українців, народними думами та літературою. А виконувачка обов’язків директора обласної бібліотеки для юнацтва Вікторія Писанець відзначила важливість мовної стійкості.

– Коли до нас звертаються російською, ми теж переходимо на цю мову – іноді з ввічливості, а іноді – через почуття меншовартості. Мова – це ознака нашої національної ідентичності, самоповаги і впевненості. А отже – і нашої стійкості, – вважає фахівчиня.

Під час другої панелі учасники форуму розповідали, як долають щоденні виклики. 

–  Ви як, друзі? Сподіваюсь, в нормі. Зараз дуже багато невизначеності в нашому житті. Ми не розуміємо інколи, яким буде наше завтра. Тому стійкість – це та риса, яку ми маємо розвинути у відповідь на виклики, що постають перед нами. Зараз з’явилося багато нових слів для визначення стійкості: резильєнтність, антикрихкість. Все це – про здатність людини зібратися, бути гнучкою, але не розсипатися. Це саме те, що потрібно зараз всім нам, – підсумувала Наталія Будяк, заступниця голови Запорізької ОДА. 

Захід відбувся за Всеукраїнською програмою ментального здоров'я «Ти як?», ініційованою першою леді Оленою Зеленською.

Читайте також