Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Анонси

Проблеми інвалідів вирішувати спільно

30 листопада 2005 - 16:23

(             В нашій області  проживають 89373 інвалідів, у т.ч.- інвалідів першої групи 11003, інвалідів другої групи –41632, інвалідів третьої групи-31070, дітей-інвалідів-5668.

 

 Для держави проблема захисту інвалідів набуває особливого значенння через постійне зростання їх частки в загальній структурі населення. Ми бачимо це і на прикладі Запорізької області.

 

          Так,  у 2004 році інвалідами вперше було визнано 6129 осіб, а у 2005 році за той же період  6469 осіб. Кожен  21-й мешканець області- інвалід, і йому потрібне інше планування житла, інше облаштування під¢їздів, громадського транспорту, інші умови отримання освіти, медичних і культурних послуг. Цей перелік безперечно можна продовжувати, але варто відзначити інше- більшість цих питань ми почали поступово вирішувати.

 

           У 2005 році в області посилено увагу до вірішення проблем соціальної підтримки інвалідів, надання їм адресної соціальної допомоги, санаторно-курортного лікування, забезпечення  реабілітаційними засобами, створення робочих місць, надання позик підприємствам на створення робочих місць для інвалідів, покращення фінансового забезпечення центрів професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів, центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів та інших.

 

           Керуючись   Указом   Президента   України   В.А.  Ющенка   “Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” в поточному році в області проведено роботу по створенню безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об¢єктів житлового та громадського призначення.До обласних, міських, районних комісій по прийому  об¢єктів будівництва або реконструкції житла включені представники органів соціального захисту населення.Управління праці та соціального захисту населення облаштовані необхідними засобами для безперешкодного доступу населення ( пандусами, поручнями тощо).У райдержадміністраціях виділені кімнати на першому поверсі для прийому громадян з обмеженими фізичними можливостями, обладнаний спеціальний телефонний зв¢язок.

 

             70 об¢єктів сфери Міністерства праці та соціального захисту населення у Запорізькій області облаштовано пандусами, телефонним зв¢язком, кімнатами прийому, кнопками виклику спеціалістів.

 

             З метою забезпечення доступності та відкритості органів виконавчої влади впроваджено відвідування посадовими та  службовими  особами інвалідів з виїздом на на місце проживання для вирішення нагальних проблем.

 

              Відповідно до державних програм, 1248   інвалідів оздровилися в санаторіях, у повному обсязі виплачено компенсації на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів. Інвалідам війни в урочистій обстановці вручено 55 автомобілів, до кінця поточного року планується вручення ще 35 автомобілів.

 

 В області знята проблема забезпечення інвалідів  засобами пересування та реабілітації, так, за 11 місяців поточного року додатково забезпечені інвалідними візками, ходунами, милицями 2079 чоловік. Запорізьким обласним цехом протезно-ортопедичних виробів обслужено 16455  інвалідів, а саме: інвалідів війни-1190 чол., інвалідів праці-350 чол., інвалідів загального захворювання-2250 чол., інвалідів дитинства-470 чол., дітей-інвалідів-8205 чол., інших категорій-3990 чол.. Виїзними медико-технічними бригадами вдома та в лікувальних закладах обслуговано- 3135 чол., зроблено виїздів по області-22, по місту Запоріжжя на дому-85 чол..Обслуговано у Бердянському УТОС 112 інвалідів. Видано протезно-ортопедичних виробів-320 одиниць, ортопедичного взуття та  взуття на протези-4948 пар, апаратів та туторів-452 од., бандажних виробів та корсетів-1684 од., устілок ортопедичних-2060 пар. на загальну суму 2,835 тис.грн., в т.ч. ортопедичного взуття на суму 1,852 тис.грн.

 

              Понад 300 інвалідів забезпечено слуховими апаратами.

 

              У ході операції “Зір” безкоштовно забезпечено окулярами понад 7 тисяч інвалідів війни.

 

              Запорізькою обласною дирекцією “ ВАТ Укртелеком” у 2005 році встановлено 566 телефонів інвалідам війни та учасникам бойових дій. У листопаді 316 інвалідів отримали мобільні телефони та стартові пакети від мобільного оператора “Київстар”.

 

              У 2005році- році Перемоги у Великій Вітчизняній війні в області буде частково вирішено проблему телефонізації інвалідів Великої Вітчизняної завдяки виділенню з обласного бюджету у грудні додаткових коштів у сумі 100 тис.грн.

 

              В області при територіальних  центрах соціального обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та інвалідів функціонують 1 центр та 17   відділень ранньої соціальної реабілітації дітей з особливими потребами, в них проходять соціальну реабілітацію 1346 дітей.

 

              Що стосується організації роботи з професйної реабілітації, то в даний час діє Запорізький обласний центр професійної реабілітації інвалідів у м.Бердянськ, який розпочав свою діяльність у квітні 2004 року.

 

              Центр проводить професійне навчання інвалідів за обраними спеціальностями в комплексі з елементами медичної та соціальної реабілітації

 

               За період існування Центру  81 інвалід пройшов професійну реабілітацію і одержав свідоцтва державного зразка за  спеціальностями “ оператор комп¢ютерного набору, “ оператор комп¢ютерного набору-діловод”,” телерадіомеханік”, “ електромонтер телефоннного устаткування та зв¢язку”. На даний час в центрі  проходять професійну реабілітацію за спеціальністю “ кравець” та “ бухгалтерський облік” 29 інвалідів.

 

         На базі міських та районних центрів зайнятості створені банки даних людей з інвалідністю, які бажають працювати. У поточному році за сприянням центрів зайнятості працевлаштовано 189 інвалідів.За рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів створено 373 додаткових робочих місця.

 

 

            Прес-служба облдержадміністрації

 

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області