Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформа шкільного харчування: досвід та перспективи

23 липня 2024 - 16:00

Оновлення нормативної бази, модернізація інфраструктури, облаштування пілотної фабрики-кухні в Бучанській громаді та підвищення кваліфікації управлінців і кухарів. Українська команда представила результати реформи шкільного харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською. Захід «School Meals Case Study: Ukraine» зібрав науковців з різних країн, представників урядових організацій та дипломатичних місій з країн Коаліції шкільного харчування. 

Українська команда реформи шкільного харчування презентувала дослідження «School Meals Case Study: Ukraine». Приблизно 1,5 мільйона українських школярів потребують безоплатного гарячого харчування. Це всі учні 1-4 класів та діти пільгових категорій 5-12 класів. Щоб забезпечити їх гарячими обідами, потрібно модернізувати шкільні їдальні та підвищувати кваліфікацію кухарів.

– Це особлива подія, де Україна в новому для себе статусі: як учасниця Коаліції шкільного харчування – глобального об`єднання понад 100 країн. Це почесно та відповідально. Надмета всієї Коаліції шкільного харчування – виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються. Далі йдемо разом, – зазначила  ініціаторка реформи шкільного харчування, Перша леді України Олена Зеленська. 

На заході заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін представив проєкт будівництва фабрики-кухні в Запоріжжі. 

– З 1 вересня запорізькі школи переходять на змішаний формат навчання. Нам потрібно буде забезпечити дітей якісним та здоровим харчуванням. Для цього плануємо створити власну фабрику-кухню. Обов’язково використаємо досвід організації шкільного харчування Бучанської громади. Це допоможе пришвидшити виконання робіт, – повідомив заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін. 

Учасники та гості форуму не тільки говорили про впровадження реформи, а й продегустувати страви зі шкільного меню. Борщем полтавським, ризото з овочами, курячими нагетсами та сирниками їх частували кухарі першої в Україні фабрики-кухні «ГотуЇмо» з міста Буча. 

Ця подія – одна з перших на шляху до співпраці з Коаліцією шкільного харчування та Науковим Консорціумом шкільного здоров'я та харчування. Адже вже восени Україна прийматиме регіональний саміт Коаліції.

 

Читайте також

Служити та захищати: у Запоріжжі відзначили десяту річницю створення Національної поліції України

Автівки для відновлення та щоденних потреб: громади Запорізької області отримали нову спецтехніку

До уваги водіїв великовагового транспорту: на дорогах державного значення вводяться сезонні обмеження руху за високої температури повітря

Впродовж доби окупанти завдали 377 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Хвилина тиші там, де вирує студентське життя

Василівський район: виклики, здобутки та плани

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: у Запорізькій області стартує реєстрація на щорічну всеукраїнську акцію

Для військових та їхніх родин розширили соціальний супровід

Імена, що назавжди залишаться поруч

Не просто відпочинок: у Запоріжжі обговорили безпечну роботу басейнів в умовах війни

Спорт, який розвиває фізичні та психологічні якості: у Запоріжжі ветерани можуть безоплатно займатися греко-римською боротьбою

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.07.2025