Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Все про довкілля

Інформація про проведення в Запорізькій області другого етапу заходів “Чисте повітря” у вересні 2006 року

5 жовтня 2006 - 12:35

На підставі вимог Закону України “Про охорону атмосферного повітря” та Положення про проведення операції “Чисте повітря”, затвердженого Мінекоресурсів України та МВС України, на території Запорізької області з 11 по 29 вересня 2006 року проводився другий етап заходів “Чисте повітря”.

Для її проведення організовані рейдові групи з працівників Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області та ДАЇ УМВС в Запорізькій області.

Головне завдання операції “Чисте повітря” – зменшити забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами автотранспортних засобів. З цією метою рейдовими групами виконувались перевірки як автотранспортних підприємств та цехів різних міністерств та відомств, а також приватних транспортних засобів на вулицях міст Запорізької області.

В період з 25.09.2006 по 29.09.2006 у м. Запоріжжя проведено перевірки на 17 автотранспортних підприємствах та цехах, виконано виміри на “токсичність” та “димність” 280 одиниць автотранспорту при виїзді на лінію. За результатами перевірок з'ясовано, що в 30 випадках автомобілі експлуатувались з підвищеним вмістом “токсичності” та “димності”.

Аналіз результатів перевірок показує, що на тих підприємствах, де питанню охорони атмосферного повітря приділяється належна увага з боку керівників, є прилади контролю “токсичності” та “димності”, необхідне діагностичне обладнання, яке ефективно використовується та регулярно здійснюється контроль викидів від автотранспорту при виїзді на лінію, там відсоток несправних автомобілів зведений до мінімуму.

До числа таких підприємств належать: ФК «МТМ «Жовтневого району» (начальник АТЦ – Гриненко І.І.), ФК «МТМ «Комунарського району» (голова правління – Іванов В.Є.), ДП «Запорізька автобаза № 8» ЗАТ «Запоріжбудтранс» (головний спеціаліст по виробничо – технічним питанням – Лисан В.Є.), ВАТ «Запорізький титано – магнієвий комбінат» (начальник УАТТ – Палесский М.І.), ВАТ “АТП - 2245” (заст. голови правління – Мульченко А.М.), СП Дніпроенергоавтотранс ВАТ «Дніпроенерго»(в.о. начальника автотранспортної дільниці – Крипак В.Я.), ЗАТ «Дніпробуд» (головний інженер – Воробєй А.Ю.), ВАТ «Хлібозавод № 5» (головний інженер – Цюнь О.Г.), ВАТ “АТП – 0813” (голова правління – Попко С.Д.). На цих підприємствах проведені виміри не виявили жодного випадку експлуатації автомобілів з підвищеною “токсичністю” та “димністю” відпрацьованих газів.

Також слід зазначити, що на деяких підприємствах робота з контролю “токсичності” та “димності” у відпрацьованих газах ведеться незадовільно. До них належать: ЗАТ “СІЧ - 21” (голова правління – Амілофоров В.П.), Цех перевезення почти ЗП ЗД УДППЗ “Укрпошта” (заст. начальника АТЦ – Іванченко О.П.), ЗАТ «БАН» (голова правління – Прасняк В.Б.), АТЦ «Запорізький машинобудівний завод ім.. Омельченко» ВАТ «Мотор Січ» (начальник АТЦ – Миляєв Л.П.), Центр механізації Запорізького філіалу ВАТ “Укртелеком” (голова правління – Височин О.А.). На цих підприємствах відсоток несправних автомобілів складає 15 - 40 %. На ТОВ «Укртранс» (генеральний директор – Карпенко В.А.) та ВАТ «АТП – 12354» (голова правління – Шкода Г.М.) перевірка автотранспорту по контролю «токсичності» та «димності» відпрацьованих газів автомобілів була зірвана. Це пояснюється слабкою дисципліною виконавців, відсутністю належного контролю з боку керівників, невиконанням вимог законів України та Державних стандартів.

Під час рейдових перевірок 25-27 вересня 2006 року в Жовтневому та Заводському районах м. Запоріжжя були здійснені вибіркові перевірки технічного стану маршрутних таксі, які після проведення тендеру отримали дозволи на перевезення пасажирів. З 21 одиниці перевірених маршрутних таксі 6 автомашин експлуатувались з перевищенням встановлених нормативів і не відповідали вимогам Державних стандартів.

За результатами проведених перевірок складено акти, автогосподарствам видані приписи для усунення виявлених недоліків, а порушники повітряохоронного законодавства притягнуті до адміністративної відповідальності. У період з 25 по 29 вересня 2006 року притягнуто до адміністративної відповідальності 14 посадових осіб на загальну суму штрафів 1139 грив ень .

 

Держуправління
охорони навколишнього природного
середовища в Запорізькій області

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області