У Запорізькій області стартує проєкт «Здорова їжа Запоріжжя». Його мета – сформувати серед школярів регіону свідоме ставлення до здорового харчування за допомогою освітньо-інтерактивних форматів. Основні складові реалізації проєкту та очікувані результати обговорили керівники обласних та міських департаментів освіти і науки, освітяни та медики під час круглого столу. Проєкт «Здорова їжа Запоріжжя» – один із компонентів Стратегії реформування системи шкільного харчування в Запорізькій області на 2025-2027 роки. – Під час реалізації цієї Стратегії ми приділяємо увагу розбудові інфраструктури шкільного харчування, підготовці кваліфікованих кадрів та комунікації з усіма учасниками освітнього процесу. Ініціатива «Здорова їжа Запоріжжя» зосереджена саме на поясненні, що таке здорова їжа і чому це важливо, у цікавих для дітей форматах, – зазначила директорка Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА Людмила Бухаріна. Брати участь у формуванні культури здорового харчування в освітньому середовищі, зміні харчової поведінки та стилю життя школярів будуть заклади освіти, медична спільнота та батьки учнів. – Проєкт охопить понад 60 тисяч школярів Запорізької області – це учні 1-11 класів. Разом із фахівцями плануємо провести більш ніж 100 інтерактивних лекцій, майстер-класів у школах, під час яких спеціалісти доступною мовою розкажуть про вплив їжі на здоров’я. Це можуть бути різні теми. Наприклад, на що звертати увагу під час вибору продуктів, як читати їхній склад тощо, – пояснила директорка Департаменту охорони здоров’я Запорізької міськради Анна Дуб. Під час реалізації програми школярі разом із членами родини зможуть взяти участь у конкурсі відеороликів про власні традиції здорового харчування та сімейні рецепти. Учням також проведуть екскурсії до медичного університету з практичними активностями. – Очікується, що завдяки цьому проєкту ми підвищимо рівень обізнаності школярів про принципи здорового харчування, сформуємо у них свідомі харчові звички. Також сподіваємося, що під впливом спільних активностей батьки внесуть зміни в домашнє меню. Серед очікуваних результатів проєкту «Здорова їжа Запоріжжя» – зниження рівня захворювань, пов’язаних із неправильним харчуванням, серед учнів, – підсумувала директорка Департаменту освіти і науки ЗОДА Людмила Бухаріна.