Мелітопольські підприємці Євген та Вікторія Долгих після вимушеної евакуації до Запоріжжя відновили власний бізнес з нуля. Завдяки грантам та підтримці міжнародних донорів вони відкрили мережу «Родинна пекарня» та працевлаштували майже 30 переселенців. Подружжя продовжує масштабувати виробництво, доводячи, що державна підтримка бізнесу є ключем до економічної стійкості.
Для підприємців Євгена та Вікторії Долгих 24 лютого 2022 року розділило життя на до і після. До – кілька успішних підприємств у рідному Мелітополі. Після – вимушена евакуація до Запоріжжя та створення бізнесу з нуля.
– Через декілька днів після початку повномасштабного вторгнення я виїхав до Запоріжжя, а сім’ю вивіз через 2 місяці. Ми з дружиною заснували благодійний фонд «Мрія» і близько двох років допомагали мелітопольцям. У нас на обліку було майже 20 тисяч людей (6,5 тис. сімей), які отримували допомогу. Влітку 2024 року ми зрозуміли, що наші особисті збереження закінчуються, тому ухвалили рішення розпочати власний бізнес тут, у Запоріжжі, – розповів Євген Долгих.
Так з’явилася «Родинна пекарня». Створити її вдалося завдяки участі в державній грантовій програмі «Власна справа» та підтримці міжнародної організації.
– Ми декілька разів подавалися на грант. Нам відмовляли, але ми, набивши ґулі, навчилися, і справа пішла. Першу пекарню ми відкрили у вересні 2024 року. Вклали 500 тис. грн з гранту «Власна справа» та 400 тис. грн наших особистих коштів. Ще 200 тис. грн нам надала на розвиток бізнесу Данська рада у справах біженців. Тобто ця пекарня – результат синергії приватного бізнесу, держави та міжнародних донорів, – зауважив пан Євген.
Поступово бізнес масштабувався – в спальних районах Запоріжжя з’явилися ще дві точки. Зараз Євген та Вікторія працюють над створенням заготівельного цеху. В планах – й відкриття четвертої пекарні.
– Хліб – це 40 % нашої продукції. Ще є лінійки дріжджового, листкового та пісочно-дріжджового тіста. Але нам потрібні й кондитерські вироби, й напівфабрикати. Цю продукцію ми плануємо виготовляти у заготівельному цеху. Завдяки тому, що Вікторія виграла грант на розвиток бізнесу від Запорізької облдержадміністрації на 1 млн грн, ми вже найближчим часом відкриємо четверту пекарню. Наразі погоджуємо умови договору оренди та замовили частину обладнання для цієї точки, яке потребує довгого часу на виготовлення або поставку. Це, зокрема, автономна система електроживлення та пароконвектомати, – повідомив Євген Долгих.
Мелітопольські підприємці вже працевлаштували на відновлене виробництво майже 30 людей. Більшість з них – вимушені переселенці.
– Дуже важлива допомога держави та міжнародних донорів. Без цього ми б просто не змогли нічого зробити. Але ця допомога – це просто кошти, а обладнання – просто залізо. Тільки люди можуть втілити ідеї в життя. Я дуже вдячний колективу, що він є і допомагає нам вирішувати всі питання. які перед нами ставить сьогодення. 80 % наших працівників – ВПО. Ми всі розуміємо, чому ми сьогодні тут, у Запоріжжі, і що ми робимо, – зазначив пан Євген.
Запоріжці вже оцінили якість продукції «Родинної пекарні». Кількість постійних покупців зростає. Тож Вікторія та Євген Долгих планують розширювати виробництво та збільшувати свій колектив.


















