Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Борис Петров: «позитивна динаміка свідчить, що ми на правильному шляху»

12 травня 2010 - 16:45

За результатами перших 50 днів своєї роботи голова облдержадміністрації Борис Петров провів прес-конференцію для представників центральних та місцевих засобів масової інформації.

У зустрічі з журналістами також взяли участь перший заступник голови ОДА Володимир Кальцев та заступники Геннадій Фукс, Лариса Мефьодова.

Борис Петров поінформував журналістів про свою участь у вчорашній нараді у Президента України Віктора Януковича, зокрема, про створення Ради регіонів, в яку вперше увійшли дві основні гілки влади – всі голови облдержадміністрацій та обласних рад. У планах роботи Ради регіонів на 2010 рік передбачено  виїзні засідання: у червні – про досвід регіонів в питаннях створення сприятливих умов для залучення інвестицій (Львівська область);  про концепцію формування та реалізації державної кадрової політики (АР Крим); у вересні – про підготовку бюджету України на 2011 рік та врахування регіональних аспектів при його формуванні. Також восени будуть узагальнені пропозиції щодо внесення відповідних змін до законодавства України про проведення місцевих виборів та про стан підготовки регіонів до осінньо-зимового сезону.

Серед першочергових кроків облдержадміністрації її очільник відзначив запланований комплекс невідкладних заходів, які спрямовані на прискорення виходу з кризи, створення умов для проведення економічних реформ в регіоні, активне залучення інвестицій, безумовне виконання соціальних зобов’язань та забезпечення стабільної роботи організацій і закладів соціально-культурної сфери. Особливу увагу в цих заходах було приділено святкуванню 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Виконано одне з перших завдань Президента України - створено Комітет з економічних реформ в Запорізькій області, який очолив Борис Петров. У складі Комітету працюють шість робочих груп, в які увійшли представники владних структур, відомі вчені, керівники підприємств, організацій, бізнесмени. Протягом місяця ними підготовлено та направлено пропозиції області до проекту Національної програми економічних реформ. Зокрема, направлено пропозиції з дерегуляції і розвитку малого та середнього бізнесу, механізмів залучення іноземних інвестицій, розвитку інфраструктури та інфраструктурних проектів, реформування житлово-комунального господарства, пріоритетних напрямків розвитку енергетики, реформування системи соціальних пільг тощо. Наступним етапом стане розробка обласної програми економічних реформ.

За словами голови облдержадміністрації Бориса Петрова,  до березня спостерігалася стагнація економіки області. Але вже у квітні намітилося  зростання у металургії, електроенергетиці, машинобудуванні, тому сьогодні є очікування нормальних позитивних результатів.

- Основа нашої політики щодо розвитку регіону може бути пов’язана передусім з нашою промисловістю, тому що ми - промисловий центр і наше життя багато в чому залежить від того, як розвиваються наші підприємства, - підкреслив Борис Петров. – Тому ми вже зробили чимало для цього у спілкуванні з керівниками  провідних підприємств. Те, що у нас є позитивна динаміка, свідчить, що ми на правильному шляху.

Зокрема, для вивчення проблем та шляхів їх вирішення  голова облдержадміністрації побував з робочими поїздками на таких підприємствах як «Укрграфіт», «Запоріжсталь», «Мотор Січ», Дніпрогес, «ЗАЗ», ЗТМК.

Одним з пріоритетних напрямків в діяльності облдержадміністрації  Борис Петров визначив розв’язання екологічних проблем, що є сьогодні особливо актуальним для жителів  міста Запоріжжя. В рамках роботи з переходу до системного вивчення та вирішення екологічних проблем регіону проведено перше виїзне засідання з питань екології на комбінаті «Запоріжсталь». Такі ж екологічні наради будуть проведені на всіх великих підприємствах-забруднювачах. З цією ж метою до Мінприроди України направлено  звернення з переліком природоохоронних заходів, що вимагають фінансування за рахунок державного екофонду на загальну суму понад 75 мільйонів гривень.

Очільник регіону повідомив, що підготовлено проект Програми соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області на 2010 рік, який виноситься на сесію обласної ради 14 травня. Серед пріоритетів Борис Петров виділив будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро у Запоріжжі, ліквідацію аварійного стану автопереїзду на греблі Дніпрогесу, водопостачання південно-західної частини регіону, реконструкцію лікувального корпусу обласної дитячої клінічної лікарні та аеродромного комплексу Запоріжжя, вирішення ряду проблем смт Степногірськ, а також - підприємств держсектора.

У числі позитивних прикладів успішного вирішення проблем сільського господарства керівник регіону назвав будівництво та введення в експлуатацію перевантажувального терміналу ТОВ СП «Нібулон» в м. Кам’янка-Дніпровська, потужність якого складає 75,2 тисячі тонн. Такий перевантажувальний термінал дозволить сільгосптоваровиробникам знизити собівартість транспортування зерна, а також збільшить потужності зберігання сільгосппродукції. І це тільки початок нового масштабного інвестиційного проекту для Запорізької області.

Також Борис Петров відзначив, що в першому кварталі створено 5,6 тисячі робочих місць, що складає 24,5% річного завдання. Середньомісячна заробітна плата за січень-березень у порівнянні з відповідним минулорічним періодом виросла на 16,8% і склала 1938 гривень, а в  березні – 2103,91 грн.

Під час зустрічі голова облдержадміністрації Борис Петров відповів на численні запитання журналістів центральних та місцевих засобів масової інформації і запросив  взяти участь у засіданні виїзної колегії облдержадміністрації у місті Мелітополь, яке відбудеться найближчим часом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області