Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На порядку денному – реформа охорони здоров’я

13 травня 2010 - 13:25

Управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації, Запорізькою медичною академією післядипломної освіти та Запорізькою обласною медичною асоціацією лікарів - організаторів охорони здоров'я проведено конференцію «Моделі реформування первинної медико-санітарної допомоги та шляхи підвищення ресурсного потенціалу на місцевому рівні» у рамках роботи підгрупи за напрямком «Реформа медичного обслуговування». У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук та заступник голови облради Леонід Анісімов.

Заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук акцентував увагу учасників конференції на необхідності розроблення конкретних регіональних заходів щодо реформування медичного обслуговування населення. З цією метою при облдержадміністрації створена робоча група “Реформа соціальної сфери і підвищення якості життя». Запропоновані на конференції заходи – основа для підготовки Регіональної програми реформування галузі. Серед першочергових заходів Микола Ярмощук визначив:

  • створення у структурі райдержадміністрацій відділів охорони здоров'я, які виконуватимуть функцію замовника при укладанні договорів про державні закупівлі медичних послуг, необхідних для забезпечення населення безкоштовною медичною допомогою;
  • об'єднання фінансових ресурсів на утримання сільських установ охорони здоров'я на районному рівні. Для цього слід ініціювати розгляд питання щодо передачі сільськими і селищними радами витрат на утримання установ охорони здоров'я на районні бюджети шляхом ухвалення рішень відповідними радами у вигляді міжбюджетного трансферту і передачі рухомого і нерухомого майна установ охорони здоров'я, що в даний час належать сільським і селищним громадам, у спільну комунальну власність територіальних громад районів;
  • проведення поетапної реструктуризації амбулаторно-поліклінічних установ із структурним і юридичним розмежуванням первинної медико-санітарної й інших рівнів медичної допомоги. Укомплектування центрів первинної медико-санітарної допомоги підготовленими фахівцями, необхідним устаткуванням і спеціалізованим санітарним транспортом. Для закріплення фахівців у закладах охорони здоров'я сільської місцевості забезпечити медпрацівників, які мають потребу, житлом;
  • поступова реорганізація установ охорони здоров'я у комунальні некомерційні підприємства і створення об'єднань таких підприємств.

З метою активізації роботи заступник голови облдержадміністрації рекомендував у серпні на колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації підбити перші підсумки щодо реформування галузі.

Заступник голови обласної ради Леонід .Анісімов підкреслив, що обласна рада підтримує реформування галузі охорони здоров'я, у т.ч. її первинної ланки, і всіляко буде сприяти цьому. Профільна депутатська комісія обласної ради працює у цьому напрямку і стоїть на захисті інтересів населення. Значну увагу необхідно приділити вирішенню кадрових питань на місцях, забезпечити, за необхідності, медиків житлом та вчасно вирішувати інші проблеми.

Начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Мотовиця зупинилась на питаннях щодо сучасного стану та перспективах розвитку системи охорони здоров ' я області . На сьогодні в області медичну допомогу сільському населенню надають 398 ФАПів і ФП і лише 122 лікарські амбулаторії. Тобто, значна частина населення одержує медичну допомогу молодших фахівців з медичною освітою, а не лікарську. З метою підвищення доступності медичної допомоги населенню області пріоритетним напрямком розвитку галузі є удосконалення роботи закладів первинної медико-санітарної допомоги. Реформування потребує також медична допомога на вторинному рівні та інші.

У ході конференції учасники поділилися досвідом використання прогресивних форм господарювання закладів охорони здоров'я, удосконалення та посилення первинної медичної допомоги і профілактики на районному рівні, а також обговорили заходи по реформуванню охорони здоров'я на місцевому рівні, які ляжуть в основу розробки Регіональної програми реформування галузі охорони здоров'я.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області