Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хортиця – надбання, яке необхідно зберегти для всіх людей

15 травня 2010 - 13:29

У музеї історії запорізького козацтва відбулося виїзне засідання постійно діючої комісії з питань розвитку Національного заповідника «Хортиця», яке провів голова обласної державної адміністрації Борис Петров. У заході також взяли участь заступники голови ОДА Геннадій Фукс та Микола Ярмощук, а також голова облради Павло Матвієнко.

-  Хортиця – це надбання не тільки запоріжців, але всієї України. На цьому острові знаходиться одне з найбільш важливих енергетичних місць на всій планеті. Наше завдання зберегти це святе місце для всіх людей, - висловив свою позицію голова ОДА Борис Петров.

Генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко поінформував присутніх про перспективи розвитку заповідника. Зокрема, М.Остапенко наголосив на необхідності розвивати внутрішній туризм. Для цього насамперед необхідно оформити відповідні документи та отримати дозвіл на експлуатацію історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», напрацювати нові туристичні маршрути, та збудувати музей історії судоплавства. Кошти на все це передбачені у Проекті генерального плану розвитку Національного заповідника «Хортиця» до 2014 року, який ще торік був поданий на розгляд Уряду, та чомусь лишився без уваги.

Голова облдержадміністрації Борис Петров запропонував ще раз переглянути й доопрацювати цей Проект, враховуючи той факт, що з моменту його написання пройшов рік. Очільник регіону висловив переконання у тому, якщо він дійсно гідний уваги, Президент України особисто підтримає його.

Також учасники наради порушили наболіле для о. Хортиця питання - оформлення правовстановчих документів на землю землекористувачів. Наразі на острові знаходиться 54 земельні ділянки, за які їх власники мають сплачувати орендну плату. Однак, договори оренди уклали лише 19 землевласників, ще 23 знаходяться в стадії оформлення документів. Всі інші – не реагують на необхідність додержуватись Законів України.

Крім того, не зважаючи на той факт, що о. Хортиця це заповідник, тут мешкають майже 2 тисячі запоріжців. І, за словами Бориса Петрова, важливо враховувати цей факт,  адже ці люди теж мають права. У цьому контексті йшлося про розвиток інфраструктури о. Хортиці та забезпеченням якісним обслуговуванням мешканців с. Овочеводів та вул. Садоводів.

Керівник обласної державної адміністрації запропонував всім присутнім підготувати пропозиції щодо подальшого розвитку Національного заповідника «Хортиця», а також чітко розподілити обов’язки між тими управлінськими гілками, які входять до складу постійно діючої комісії з питань розвитку Національного заповідника «Хортиця». Наступне засідання постійно діючої комісії планують провести за два тижні.

По завершенню наради Борис Петров переглянув виставу просто неба «Тарас Бульба».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ

З травня розпочинається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів