Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада бореться з боржниками

21 травня 2010 - 11:37

Питання щодо стану заборгованості по заробітній платі, перед Пенсійним фондом і за енергоносії підприємств державної форми власності обговорювалися на нараді під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальцева.

- Основну лепту в негативну динаміку економіки області вносять саме підприємства державної форми власності, - зазначив Володимир Кальцев. - Якщо обсяги промислової продукції за чотири місяці 2010 року в Україні збільшилися на 12,6%, то в області лише - на 2,6%. Більшість державних підприємств мають не тільки негативні фінансово-економічні результати, але і є основними боржниками по виплаті заробітної плати, внесків у Пенсійний фонд і за спожиті енергоносії.

Це в першу чергу - завод "Кремнійполімер", де борг по заробітній платі перевищив 11 млн. грн., перед Пенсійним фондом - 17 млн. грн., за спожиту електроенергію - майже 23 млн. грн. Не краще йдуть справи й на Запорізькому титаномагнієвому комбінаті, борги якого становлять відповідно 9,7 млн., 16,7 млн., 228,8 млн. грн. Також у списку боржників фігурують ДП "Радіоприлад", Бердянський державний завод скловолокна, НДІ "Перетворювач", ВАТ "Вуглецевий композит", Мелітопольский завод "Автокольортлит".

Така ситуація скалася в першу чергу у зв'язку із призначенням неефективних керівників, упевнені представники обласної влади. Практика призначення виконуючих обов'язки керівників привела до повної безвідповідальності за результати фінансової діяльності як з боку керуючих органів, так і самих менеджерів.

У ряду підприємств, серед яких бердянський завод "Скловолокно", ДП "Радіоприлад", ОКБ "Элміс", фактично відсутня первинна бухгалтерська документація. КП "ЗТМК" з надприбуткового підприємства, перетворилося в збиткове. Перевірками встановлено, що з комбінату зникло понад 84 тонн титанової губки на суму 4,5 млн. грн. А через реалізацію продукції за цінами нижче фактичної собівартості підприємством непокриті витрати за II квартал 2009 року на суму більше 28 млн. грн.

- Обласна виконавча влада не буде осторонь спостерігати за цими негативними процесами, - підкреслив Володимир Кальцев. - Відповідальність за роботу держпідприємств лежить насамперед на їх керівництві. Облдержадміністрація готова допомагати підприємствам у вирішенні накопичених проблем, але першочерговим завданням ми бачимо визначення компетентних керівників, які здатні вивести підприємства із кризи.

На нараді було ухвалене рішення визнати роботу керівників КП "ЗТМК", ДП "Кремнийполимер", ВАТ "Вуглецевий композит" по стабілізації фінансової ситуації незадовільною. Головному управлінню промисловості облдержадміністрації доручено підготувати звернення до центральних органів влади, яким підпорядковані підприємства - боржники, щодо вжиття невідкладних заходів по погашенню існуючої заборгованості і заміні керівників підприємств, які неефективно працюють.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки