Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівники підприємств області мають до 1 жовтня зменшити заборгованість із зарплатні на 50%

6 липня 2010 - 14:21

Станом на 1 липня поточного року загальна сума заборгованості підприємств області перед  працівниками склала 69,4 млн. грн. За оперативною інформацією місцевих органів влади у червні виплачено 17 млн. грн. заборгованої зарплатні. Втім, загальна сума істотно не змінилась (станом на 1 червня складала близько 72 млн. грн), адже працівники більшості підприємств не отримують поточну заробітну плату.

Сьогодні на засідання комісії з питань погашення заборгованості із зарплатні під головуванням очільника області Бориса Петрова запрошено керівників 28 підприємств, борг яких складає 75% від загальної суми по регіону. Це зокрема ДП «Кремнійполімер», «Запорізький титаномагнієвий комбінат», ДП «Радіоприлад», КП «Запоріжелектротранс», ВАТ «Запорізька кондитерська фабрика» та ін. У засіданні також взяли участь представники силових структур Запорізької області: прокуратури, податкової адміністрації, МВС, СБУ. Обласна влада тісно співпрацює з цими відомствами та спільно вирішує питання, що стосуються порушень законодавства тими чи іншими суб’єктами.

Від самого початку стало зрозуміло, що розмова буде жорсткою. До того ж голова ОДА сам промисловець, тривалий час керував великим підприємством, тож добре розуміється на цих питаннях.

- Я поки не бачу реальної динаміки щодо погашення заборгованості на ваших підприємствах, тому хочу почути від вас особисто, яким чином плануєте вирішувати завдання і розраховуватись з працівниками, - запросив до розмови Борис Петров.

Заслухали в першу чергу представників підприємств, що мають найбільші борги. Деякі одразу доповіли, що мають чіткий план погашення заборгованості, в якому передбачено повну її ліквідацію до кінця поточного року. Натомість є такі, що мають стійку динаміку нарощування боргів перед працівниками, наприклад, ВАТ «Запорізька кондитерська фабрика». З доповіді в.о. директора Олександра Тарасенка зрозуміло, що жодних заходів зі зменшення заборгованості перед працівниками на підприємстві навіть не заплановано. Станом на 1 липня вона склала майже 2,5 млн. грн. Очільник області просив представників силових структур провести фронтальну перевірку цього підприємства та вжити відповідних заходів.

За інформацією органів прокуратури всього по області за порушення строків виплати заробітної платні з початку року порушено 70 кримінальних справ. У тому числі щодо 9 керівників підприємств, присутніх на засіданні комісії.

Після звітування представників усіх підприємств-боржників голова Запорізької ОДА наголосив, що усі керівники мають надати графіки погашення заборгованості у строк до 12 липня. В ньому мають передбачити погашення 50% суми боргів перед працівниками до 1 жовтня і повну ліквідацію заборгованості із зарплатні до 1 січня 2011 року. Борис Петров підкреслив, що це питання тримає під особистим контролем.

 

Вікторія Щанникова, стажист на посаду радника голови ОДА

Читайте також

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області