Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Більше 215 мільйонів гривень отримали місцеві бюджети від сплати за землю за перше півріччя

7 липня 2010 - 16:18

Більше 215 мільйонів гривень отримали місцеві бюджети від сплати за землю за перше півріччя

Завдяки земельним реформам ця сума може зрости вдвічі. Перспективи земельних реформ для області стали  однією з основних тем на виїзному засіданні координаційної ради, яке провів в Оріхові  голова облдержадміністрації Борис Петров.

Про завдання і можливості земельної реформи доповів заступник голови обласної виконавчої влади Геннадій Фукс. За його словами, сьогодні ми маємо майже 20% доходів від земельних відносин у структурі місцевих бюджетів, хоча в європейських країнах цей відсоток складає не менше 50%.

Створення цивілізованого ринку землі можливе через законодавчі зміни. На думку посадовця, ми можемо отримати ефективний земельний ринок через наступні кроки: завершити розмежування земель державної та комунальної власності;  уточнення нормативно-грошової оцінки землі повинно проводитися кожні п’ять років (тільки завдяки цьому можна збільшити дохідну частину місцевих бюджетів на 100 мільйонів гривень); завершити інвентаризацію земель. Одним  з найактуальніших питань реформування, вважає Геннадій Фукс, залишається прийняття Закону України «Про порядок проведення земельних аукціонів», що розв’яже  комплекс проблем в галузі.

- В регіоні налічується  137  незадіяних, незабудованих земельних ділянок комерційного призначення. Ці ділянки були підготовлені до продажу через торги на загальну суму 200 мільйонів гривень. Вони є комерційним базисом соціально-економічного розвитку регіону, - наголосив Геннадій Фукс.

Що стосується  регулювання ринку земель сільськогосподарського призначення, то тут український законодавець,  за словами посадовця, повинен задіяти ряд інструментів та спиратися на світовий досвід задля уникнення спекуляцій в цій сфері.

- Я розумію ті побоювання, які виникають сьогодні під час дискусій про земельний ринок. Ми можемо, наприклад, використати досвід Нідерландів, де земельна реформа пройшла умовно в кілька етапів. Спочатку був дозволений продаж земель в оренду, а після - запрацював відкритий ринок власності на землю, але з обмеженням  іноземного капіталу, - резюмував заступник голови облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області