Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підвищити доступність високоякісних медичних послуг всім, хто їх потребує

12 липня 2010 - 17:13

На розширеному засіданні колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації учасники заходу – заступники міських голів та голів районних рад з гуманітарних питань, керівники відділів охорони здоров’я міськрад міст обласного підпорядкування та райдержадміністрацій, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, головні штатні та позаштатні спеціалісти управління охорони здоров’я ОДА, керівники медичних навчальних закладів, науковці розглянули стан справ у медичній галузі області та підбили підсумки її діяльності у першому півріччі, а також обговорили шляхи її подальшого реформування.

Зокрема, йшлося про виконання пріоритетних завдань, поставлених Президентом і Урядом у Програмі економічних реформ України на 2010-2014 роки «Підвищення стандартів життя» у царині надання медичного обслуговування населенню. Вони полягають у забезпеченні рівного і справедливого доступу всім членам суспільства до медичних послуг, які мають бути високоякісними, своєчасними та високоефективними при збереженні соціально прийнятного об’єму державних гарантій на них.

Учасники колегії відмічали, що у нинішньому році бюджет галузі на 22% перевищує торішній. Видатки на одного жителя на охорону здоров’я збільшено на чверть – з 589 грн. у 2009 році до 737 грн. у поточному. Видатки на медикаменти зросли на 3 млн. грн. Нині управління охорони здоров’я облдержадміністрації реалізує 14 цільових програм. Вперше у цьому році кошти на них виділені не тільки за рахунок галузі, але й з обласного бюджету – майже 100 млн. грн.

Разом з тим, медики проаналізували низку проблем, розв’язання яких, очікується, дозволить значно підвищити рівень надання медичних послуг населенню.

В першу чергу, визначили підходи до вирішення питання щодо оптимізації фінансування галузі шляхом централізації системи використання коштів. Мова, наразі, про консолідацію фінансових ресурсів на районному рівні для утримання сільських медично-лікувальних установ. Також обговорили і шляхи вирішення проблеми кадрового забезпечення закладів первинної медико-санітарної допомоги: на селі не вистачає висококваліфікованих спеціалістів. Залишаються не укомплектованими 19 сільських лікарських амбулаторій. У 6-ти амбулаторіях в області медичну допомогу замість лікарів надають молодші медичні працівники з медичною освітою. Вихід із ситуації - забезпечити молодим спеціалістам відповідні побутові умови життя (щонайменше – надати їм належне житло), або організувати підготовку кадрів з числа місцевої талановитої молоді на підставі трьохсторонніх угод за рахунок коштів району.

- Проблеми галузі медики не будуть вирішувати самотужки, виконавча влада не залишить лікарів наодинці з ними, - звернувся до учасників заходу заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук.

Він поставив завдання медикам спільно з керівниками райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування вже до 20 серпня подати детальні поетапні плани реформування галузі з огляду на визначені підходи до вирішення нагальних проблем, зокрема, провести реорганізацію ФАПів, що обслуговують населення у кількості понад 1 тис. осіб, і створити на їх базі лікарські амбулаторії. Паралельно розробити і впровадити план ефективного вирішення кадрових питань на селі.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області