Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Облдержадміністрація закликає аграріїв не поспішати з продажем врожаю

20 липня 2010 - 13:18

Селекторна нарада під головуванням віце-прем’єр міністра Віктора Слаути

Надмірні опади в першій декаді липня негативно вплинули на збирання врожаю ранніх зернових в цьому році. Ця проблема стала головною темою під час селекторної наради під головуванням віце-прем’єр міністра Віктора Слаути. Від імені області на питання урядовця відповідав профільний заступник голови облдержадміністрації Геннадій Фукс. 

За словами заступника в цьому році в області темпи збирання врожаю стримували опади., Так, за травень, червень та першу декаду липня  випало від 130 до 230 мм, що в 3-4 рази перевищує середню багаторічну норму.

- Перед регіоном стоїть завдання закупити 220 тисяч тонн продовольчого зерна для задоволення регіональних потреб. Вже укладені угоди на зберігання зерна Аграрного фонду на 14 елеваторах області. Але є проблема – закупівельні ціни аграрного фонду нижчі ніж пропонують зернотрейдери. Наприклад, фуражна пшениця зернотрейдерами закуповується по 1170 грн за тонну, а Аграрним фондом – 960 грн за тонну, приблизно така ж різниця в закупівельній ціні на тонні пшениці третього класу. Сьогодні терміново необхідно довести закупівельні ціни Агрофонду до ринкових  - звернувся до віце-прем’єра Геннадій Фукс.

Під час наради була також озвучена необхідність організувати роботу щодо збирання врожаю в декілька змін, щоб в складних для збирання погодних умовах встигнути завершити кампанію. Так, сьогодні на хлібоприймальні пункти регіону поступило 162 тисячі тонн зібраного зерна, з яких тільки 16% пшениця другого класу, все інше тертій, четвертий та п’ятий класи. Погодні негаразди призвели до значних втрат не тільки в темпах збирання врожаю, але й його якості.

 Сьогодні склалася сприятлива ситуація на світовому ринку зерна, за прогнозами експертів ціни на нього в серпні виростуть ще на 35% від сьогоднішніх. Тому, заступник голови області після селекторної наради звернувся до аграріїв з проханням не поспішати з продажем свого врожаю, тому що ціни на нього зростають кожного дня. Всього сьогодні з 798 тисяч гектар ранніх зернових обмолочено близько 357 тис.га (45% площі), намолочено 841 тис.тонн, в тому числі зерна озимих зібрано 522 тис.тонн. Роботи зі збирання врожаю мають бути завершені до 1 серпня.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят