Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Борис Петров про курган Солоха: «Наша головна задача зберегти безцінну археологічну пам’ятку для нащадків»

20 липня 2010 - 18:58

Під час робочої поїздки до Кам'янко-Дніпровського району голова облдержадміністрації Борис Петров ознайомився зі станом кургану Солоха. Курган знаходиться на ділянці, яка використовується за сільгосппризначенням і працівники обласного центру охорони  культурної спадщини неодноразово звертали увагу на те, що безцінні археологічні об’єкти ризикують опинитися під плугом.

Борис Петров зустрівся із керівником центру Юрієм Спіциним та доцентом кафедри історії Запорізького Національного Університету, Світланою Андрух, яка займається дослідженням курганів у цьому  районі. Також, були присутні юристи, представники управління культури і туризму  та керівник господарства «Конвеєр», що обробляє землі на територіях, прилеглих до курганної групи.

Солоха представляє собою одну з найцінніших археологічних пам’яток світу, найбільше поховання у Східній Європі. Експонати знайдені під час розкопок на цьому кургані датують I тисячоліттям до н.е. Є версія, що під курганами групи, а це понад 80 насипів, окрім найвищого, центрального, зберігається комплекс поховань скіфських царів. Найвідоміша знахідка з Солохи, це золотий гребінь, шедевр ювелірного мистецтва, який прикрашає експозицію Ермітажу. Наразі, «Солоха»  залишається до кінця недослідженою, проте, на думку Світлани Андрух, для паніки причин не має.

- Солоха знаходиться у хорошому стані, порівняно з Мамай-горою, яка постійно розмивається водами Каховського водосховища. І зараз важливо просто належно охороняти цей курган. Власником господарства «Конвеєр» проводиться паспортизація всієї групи курганів, територія зараз виведена з-під посівів, визначена тридцятиметрова зона від підніжжя насипів. І немає необхідності повністю виводити з обробки всю територію угідь. Власне, якщо дотримуватися такої необхідності, з-під посівів слід вивести понад 80 відсотків землі на всій Східній Україні, - висловлює свою думку кандидат наук.

Директор обласного центру охорони культурної спадщини вважає, що треба повернути уже існуючу колись програму, яка б дозволяла виводити землі, на яких знаходяться археологічні пам’ятки під протекцію райдержадміністрацій і надавати їм статус культурної спадщини.

- Ця проблема перманентна, - говорить Юрій Спіцин. Для того, щоб виконати всю технічну документацію потрібно знайти гроші. А сума чималенька.

Голова обладміністрації підтримує необхідність збереження та охорони курганної групи Солоха і наполягає на підготовці спеціальної програми, яка б дозволила вирішити проблеми юридичного і фінансового характеру. Так, щоб ці безцінні історичні пам’ятки не лягли тягарем лише  на плечі райдержадміністрацій, які й так переживають фінансову скруту і не можуть забезпечити належну охорону історичним об’єктам, у квітні Борис Петров уже підписав розпорядження «Про збереження пам’ятника національного значення курганної групи Солоха», яке передбачає виведення курганної групи єдиним масивом із землекористування та винесення меж у натурі. Для координації належних заходів проведено засідання консультаційної ради, активно ведеться подальша робота з забезпечення охорони культурно-історичної спадщини.

-  Наша головна мета,- говорить Борис Петров, зберегти для наступних поколінь пам’ятники історії. Рішення треба шукати саме в цій площині. Забрати цю землю у землевласника легше за все, але такі дії несуть за собою низку ускладнень. Як я бачу рішення існуючого питання: треба розробити програму, вирішити питання з фінансуванням і розділити повноваження обласної та районної адміністрацій в цьому напрямку. Наразі, ми маємо заключити угоду із землевласниками про охорону тих пам’яток археології, які знаходяться на територіях, що вони обробляють. І землевласники сьогодні зацікавленні допомагати нам у вирішенні цих питань».

 

Оксана Горобцова, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області