Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада підтримує проведення унікальних археологічних досліджень в Запорізькому регіоні

20 липня 2010 - 19:02

Сьогодні голова Запорізької обласної державної адміністрації Борис Петров в ході робочої поїздки до Кам’янко - Дніпровського району відвідав унікальний курганний могильник Мамай-гора. Це найбільший комплекс скіфських поховань у Європі. Знахідки датують періодом від неоліту до пізнього середньовіччя.

Могильник знаходиться на узбережжі Каховського водосховища, води якого руйнують унікальні поховання, значна частина їх вже знаходиться під водою. Через це було прийняте рішення про необхідність проведення археологічних досліджень на Мамай-горі. І з 1988 року на території могильника працює археологічна експедиція історичного факультету Запорізького національного університету під керівництвом Геннадія Тощева та Світлани Андрух. За ці роки літню польову практику на Мамай-горі пройшли вже більше 1000 студентів, досліджено 219 комплексів та більше 500 поховань різних епох. Незважаючи на те, що у всіх літописах цю територію описано як степ, де не жили люди, велика кількість поховань свідчить, що тут могло бути досить велике місто, розповідають спеціалісти. У похованнях віднайдено уламки амфор, ліпного посуду, бронзовий казан, деталі одягу та зброя.   

- Ті артефакти, що вони знаходять, це історія не тільки наша, але й усього людства, - ділиться враженнями Борис Петров. -  Я побачив тут ентузіастів своєї справи. Багато юнаків та дівчат, що вже закінчили університет, отримали дипломи і все-таки приїжджають сюди влітку. Присвячують відпустку цій важкій дослідній праці і це приносить їм задоволення.

Втім цього року, дослідження опинились на межі закриття – фінансування археологічних робіт обмежено.  Тож сподіваються на підтримку влади.

- Звичайно ми допоможемо, - заспокоює голова ОДА, - разом з обласною радою подумаємо, яка необхідна підтримка, щоб продовжити унікальні археологічні дослідження в цьому сезоні.

Наразі археологам потрібен елементарний інвентар для проведення робіт та пристойні намети. Борис Петров обіцяв посприяти у вирішенні цього питання.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді