Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

В актовій залі Національного заповідника «Хортиця» 20.07.2010 відбулася презентація предметів, які надійшли до колекції Музею історії запорозького козацтва

21 липня 2010 - 10:27

В актовій залі Національного заповідника «Хортиця» 20.07.2010 відбулася презентація предметів, які надійшли до колекції Музею історії запорозького козацтва. Це козацькі клейноди та зброя, які були придбані для музею депутатом Запорізької міської ради, меценатом Євгеном Черняком. До клейнодів належать литаври та пернач. Литаври, які датуються XVII-XVIII ст., представляють казаноподібний металевий корпус з натягнутою на ньому шкірою. Литаврами скликали козаків на Ради, повідомляли про загрозу ворожого нападу та передавали накази кошу чи полку під час бою. Їх обслуговувала спеціальна старшина – довбиші. Це перші литаври, які надійшли до музейної колекції Національного заповідника «Хортиця».

Серед експонатів представлено символ влади полковника пернач. Фондова збірка Музею історії запорозького козацтва налічує кілька таких предметів, але пернач подібного типу надійшов до колекції вперше.

Вогнепальна зброя представлена турецьким пістолем, який датується кінцем XVIIІ – початком ХІХ ст. Серед холодної зброї музею передано дві шаблі, що походять з Персії та ятаган XVIII ст. – один із найпоширеніших видів зброї Османської імперії.

Також були представлені відреставровані предмети: знахідки, виявлені під час роботи гідроархеологічної експедиції по дослідженню суден XVIII ст. часів російсько-турецької війни 1735-1739 років, і відреставровані Центром наукової реставрації та експертизи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника стародруки та ікони.

Захід відбувся за участю директора Інституту археології НАН України, голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури П.П.Толочка.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області