Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Регіональна виконавча влада підвищує ефективність фінансування медичної галузі

26 липня 2010 - 10:53

Заступник голови обласної державної адміністрації  Микола Ярмощук

За дорученням голови облдержадміністрації Бориса Петрова в регіоні ведеться робота з підвищення ефективності фінансування, зокрема, медичної галузі. Нагадаємо, що нинішнього року у порівнянні з минулим воно суттєво збільшено. Загальна сума видатків на 2010 рік становить 495,8 млн. грн., що на 18% більше, ніж у 2009 році.

Крім того, передбачені видатки на: лікування хворих на діабет ( 17243,4 тис. грн.); обласну програму соціальної підтримки ветеранів війни, праці, інвалідів та інших малозабезпечених громадян, які потребують допомоги, на 2007-2010 роки «Назустріч людям» (600 тис. грн.); державну програму «Дитяча онкологія» на 2006-2010 роки ( 701,7 тис. грн.); програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у Запорізькій області на 2010-2013 роки (398,3 тис. грн.), програму боротьби з онкологічними захворюваннями в Запорізькій області на період до 2016 року (900 тис. грн.). Реалізуються 13 обласних програм, спрямованих на підвищення якості надання медичної допомоги населенню.

- Разом з тим, підсилити медичну галузь в області плануємо не тільки за рахунок підвищення обсягів її фінансування, але й шляхом удосконалення ефективності освоєння виділених коштів, - зазначив заступник голови ОДА Микола Ярмощук. – За рахунок консолідації коштів з усіх джерел фінансування на районному рівні плануємо вирішити, в першу чергу, проблему надання належної медичної допомоги жителям сільської місцевості, таким чином, забезпечивши їм рівний і справедливий доступ до медичних послуг нарівні із жителями міст.

Посадовець пояснив, що до цього часу утриманням, зокрема, ФАПів опікувалися місцеві – сільські та селищні ради, які почасти не мали достатньо коштів у своїх бюджетах для вирішення всіх поточних проблем, в числі яких кадрове забезпечення, виконання необхідних ремонтних робіт, оснащення медичним обладнанням, забезпечення медикаментами, тощо. Тепер же передбачається, що всі медичні заклади території візьме під опіку районна влада. Буде проведено аналіз стану справ та розроблено план першочергових заходів, який затвердять на сесії райради і якого будуть неухильно дотримуватись. А завдяки об’єднанню коштів з усіх джерел фінансування на районному рівні, вдасться поетапно ефективно вирішувати поставлені завдання.

Пілотний проект з реалізації такого підходу нині розпочали впроваджувати у Вільнянському районі. За результатами його дієвості, позитивний досвід буде розповсюджено і на інших територіях області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також