Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Понад 215 мільйонів гривень отримали місцеві бюджети від земельних відносин

28 липня 2010 - 17:07

Заступник голови обласної державної адміністрації Геннадій Фукс

Про це повідомив під час засідання колегії облдержадміністрації заступник голови ОДА Геннадій Фукс. Загалом за останні три з половиною  роки ці доходи зросли більш ніж втричі. Але, за словами посадовця, є реальні перспективи збільшення доходів від операцій з землею. Так, своєчасна нормативно-грошова оцінка землі, яка проводиться за законом кожні 7 років, в межах населених пунктів дозволить збільшити доходну частину бюджетів на 100 мільйонів гривень, а земель несільськогосподарського призначення - на 250 мільйонів гривень. Значно збільшити доходи до місцевих бюджетів можливо через продаж прав оренди та прав власності на землю через земельні аукціони, але без затвердження Кабміном порядку їх проведення активного продажу земель на торгах не варто сподіватися. Всього в області з аукціону продано більше 1450 земельних ділянок, у цьому році - 78 земельних ділянок. За словами Геннадія Фукса, сьогоднішній потенціал – 140 підготовлених до продажу з аукціонів земельних ділянок зі стартовою ціною  200 млн. грн. 

Сьогодні в області є проблеми з  податками, орендною платою та розпорядженням землею через не встановлені межі міст. Так, з 14 міст області остаточно встановлені межі мають лише Енергодар та Приморськ, з 22 селищ міського типу встановлену в натурі межу мають смт. Кирилівка та Залізничне. Також з 914 селищ області як мінімум у 300-х необхідно розширити або змінити межі.

Взагалі правове поле, в якому на даний час приймаються земельні рішення,  не відповідає життєвим реаліям. Після ряду резонансних перевірок в земельній сфері регіону у травні поточного  року розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено новий вдосконалений порядок роботи обласної   робочої групи з моніторингу регулювання земельних відносин.

- За перший місяць роботи система довела свою ефективність. З 60-ти  розпоряджень у сфері земельних відносин по 50 винесено суттєві зауваження. Наприклад, у Бердянську за рішенням міськради видано дозвіл на розробку відводу земель КП «Міський палац спорту» для будівництва льодового манежу. Це при тому, що на цій ділянці проходить колектор та водогін. По даному факту зараз проводиться перевірка обласним управлінням архітектури. По Якимівському району буде проведено перевірку щодо дотримання земельного законодавства у справі виділення земельної ділянки та будівництва рибальського стану й мисливського господарства на території парку «Приазовський», берег Молочного лиману.  Ці та багато інших фактів порушень земельного законодавства вдалося встановити завдяки новій системі моніторингу, – резюмував Геннадій Фукс.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки