Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вічна слава загиблим героям

4 жовтня 2010 - 15:10

Перепоховання воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, відбулося сьогодні у селі Копані Оріхівського району. Тут у братській могилі знайшли свій останній прихисток 160 солдатів 109-ї гвардійської дивізії. На мітинг з цієї нагоди зібралися жителі села, учні місцевої школи, ветерани, керівництво області та родичі загиблих.

У часи війни на території села працював медичний батальйон. Померлих після важких поранень солдатів поховали на місцевому кладовищі, згадують жителі Копанів. 12 могил, за якими доглядали старі люди, з часом заросли травою. Завдяки роботі громадської організації «Запорізький історично-патріотичний пошуковий центр «Бастіон» вдалося віднайти важливі сторінки історії часів визволення Запорізького краю.

- Ми розпочали вахту пам’яті «Забуті солдати» 15 вересня, - розповідає голова правління пошукового центру Світлана Зінченко. - Але пошук розпочався ще чотири роки тому. Під час роботи зі списками в обласному військкоматі співробітники нашої організації знайшли підтвердження того, що на території села Копані знаходився воєнний шпиталь. А якщо був шпиталь, значить мають бути і масові поховання. Довгі роки пішли на встановлення списків загиблих воїнів.

Розшукали також і родичів загиблих, більшість із яких проживає в Росії. Понад 60 повоєнних років вони не знали, на чиїй землі знаходяться могили їхніх рідних. І ось тепер вже нове покоління вшановує пам’ять загиблих воїнів, покладаючи квіти до братського поховання на українській землі. Під час мітингу звучали слова шани до подвигу солдатів, що поклали життя в боротьбі за визволення своєї Батьківщини. Згадували героїчне минуле, яке об’єднує всі національності тогочасного Радянського Союзу, а тепер суверенні держави.

Заступники голови облдержадміністрації Станіслав Лимарчук та Микола Ярмощук, виступаючи перед громадою, переказали слова вдячності від керівника області Бориса Петрова.

- Так склалося, що Борис Петров сьогодні перебуває з візитом в Росії у складі офіційної делегації. А гості з Росії приїхали до нас,- зазначає Станіслав Лимарчук. - Дружні стосунки наших країн скріплюють не тільки партнерські економічні відносини, але й спільна історія, спільна трагедія Великої Вітчизняної війни.

- Важко говорити у такі хвилини,- доповнює Микола Ярмощук. - Ці солдати заслуговують на високу пошану і гарячі слова вдячності за мужність, за життя, покладені в ім’я миру та спокою.

Пам'ять перепохованих солдатів вшанували хвилиною мовчання та жалобним залпом. А біля їх могили відкрили відреставрований пам’ятник загиблим воїнам-визволителям.

 

Оксана Горобцова, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова