Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Берліні українці пом’янули загиблих радянських солдатів та жертв війни

19 листопада 2010 - 11:51

Щороку у Німеччині в пам'ять про загиблих солдатів та жертв Другої світової війни відзначають Всенародний день скорботи. Цього року керівництво Берліна запросило взяти участь у пам’ятних заходах представників державної влади  України, Росії, Білорусії. До складу української делегації увійшли посадовці обласних державних адміністрацій з трьох регіонів країни – Запорізького, Донецького та Сумського. Запорізьку область представляла заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова.

На території Німеччини розташовано близько 3200 кладовищ, де поховано приблизно 800 тисяч радянських солдатів. Делегація з України разом з іншими учасниками пам’ятних заходів взяла участь у покладанні квітів до найбільших радянських меморіалів у Берліні, розташованих у районах Панков, Трептов-парку та парку Тергартен.

За словами Лариси Мефьодової, представники Німеччини з великою відповідальністю ставляться до проведення заходів на вшанування пам’яті жертв війни. Зрозуміло, що німці з великою скорботою згадують ті сторінки історії, внаслідок яких загинули мільйони  людей.

У рамках відзначення Всенародного дня скорботи для іноземних гостей провели екскурсію по будівлі відомого у всьому світі Рейхстагу.

- Зовні ця будівля вражає, бо збережена у первозданному вигляді, у приміщеннях, навпаки, зробили сучасний ремонт. Разом з тим, як пам'ять у Рейхстагу залишаються декілька стін, на яких радянські солдати зробили надписи ще у далекому 1945 році. В одному із залів будівлі проводить засідання депутатський корпус Німеччини, - поділилась враженнями заступник голови ОДА Лариса Мефьодова.

У цій самій будівлі відбувся офіційний прийом, під час якого представники української делегації були представлені Президенту Німеччини Крістіану Вільгельму Вольфу.

- Спілкуючись з Президентом Німеччини я зрозуміла, як мало у цій країні знають про Україну та Запорізький край. Приміром, Крістіан  Вольф був приємно вражений, коли дізнався, що у Запоріжжі замість машини «Запорожець» тепер виробляють сучасні моделі автомобілів, представлені іноземними інвесторами, - повідомила заступник голови облдержадміністрації.

Під час  поїздки Лариса Мефьодова мала можливість поспілкуватись з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Німеччині Наталею Зарудною, яка повідомила, що до неї неодноразово зверталось керівництво міста Магдебург з бажанням розширити співробітництво із Запорізькою областю. Перспективним вважається і розширення контактів з іншим містом-побратимом Запоріжжя – Оберхаузеном.

- Я вже спілкувалась на цю тему з головою обласної державної адміністрації Борисом Петровим. Очільник регіону висловив переконання, що угоди між Запоріжжям, Оберхаузеном та Магдебургом необхідно переглянути й оновити, враховуючи сучасні тенденції розвитку України. Наразі ми працюємо над визначенням взаємовигідних напрямків роботи з німецькими містами, - зазначила Л. Мефьодова.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області