Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціни в Запорізькій області знизилися на 0,4%

10 грудня 2010 - 10:44

Рівень інфляції в Запорізькому регіоні поступово знижується і за прогнозами спеціалістів очікується його показник менше двозначного числа. Дефляцію спричинив той факт, що тарифи на послуги ЖКГ останні два місяці залишалися на минулорічному рівні. Також залишалися стабільними ціни на деякі послуги. Механізми, використані виконавчою владою, дозволили втримати ціни на продовольчому ринку. Тож у листопаді за  рівнем споживчих цін  Запорізька область посіла 25-26 місце серед  регіонів України. При цьому купівельна спроможність жителів регіону значно вища, ніж в інших областях. Адже середня заробітна плата за останніми даними  становить 2141,74 грн.  За цим показником область перемістилася з 7 на 6 місце по відношенню до початку поточного року.

За словами начальника головного управління економіки облдержадміністрації Елли Слепян, втримати  рівень цін в регіоні вдалося завдяки реалізації усіх повноважень, наданих обласній виконавчій владі. А саме, контролю за дотриманням торгових надбавок, рентабельністю, декларуванням цін по основних видах товарів та низки заходів економічного характеру, таких як проведення ярмарків, завезення продуктів з інших регіонів тощо. На необхідності використовувати важелі впливу, доступні обласній державній адміністрації, наголошує і голова ОДА Борис Петров.

- Що стосується цінової ситуації на споживчому ринку, маємо працювати системно і за декількома напрямками, - заявляє Борис Петров. - Разом з адміністративними заходами треба активно використовувати економічні принципи регулювання цін, адже тільки так можемо впливати на ринок. Проведення ярмарків дає свої позитивні результати. Також обласна влада ініціювала підписання низки меморандумів з метою утримання цін. Так, меморандум  підписано з хлібопекарськими підприємствами, з аптечними мережами. Досягнуто домовленості з аграріями. І в подальшому обласна державна адміністрація має намір вживати усі заходи у межах своїх повноважень, щоб утримати стабільну цінову ситуацію в регіоні, - резюмує голова ОДА.

Нагадаємо, що у листопаді цього року в області проведено понад 130 продовольчих ярмарків, на яких  реалізовано 330 тонн продукції. Загальна сума реалізації товару склала 3,5 млн. грн. Індекс продовольчих цін по відношенню до жовтня склав 100%  (по Україні – 100,3 %). Ціни знизилися  в середньому на 0,4% (у жовтні – 0,3%).

 

Оксана Горобцова,управління преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні