Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі в урочистій обстановці відкрито Центр безкоштовної допомоги сільському населенню з правових питань приватизації землі

25 травня 2005 - 17:26

Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко та керівник проекту підтримки приватизації землі в Україні, представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Алан Слайфер перерізали червону стрічку на вході до обласного Центру безкоштовної допомоги сільському населенню з питань приватизації землі, який віднині відкриває двері на третьому поверсі у будинку 129 по вулиці Перемоги у Запоріжжі.

Проблеми прискорення земельної реформи в нашій державі шляхом надання допомоги в приватизації земель обговорювались на прес-конференції за участю представників проекту підтримки приватизації земель в Україні агентства США з міжнародного розвитку та голови облдержадміністрації Юрія Артеменка, яка відбулася в облдержадміністрації.

Проект в Україні діє з 2000 року. Певна частина селян вже одержали акти на право приватної власності земель як сільськогосподарського, так і несільськогосподарського призначення. Але, як свідчить практика, цей процес йде досить повільно. Власники актів, фермери погано знають свої права щодо цього, а державні службовці, що хибно розуміють  чи, навіть, протидіють приватизації, продовжують затягувати процес. «Наш проект саме і покликаний допомогти перш за все селянинові отримати законно землю у приватну власність», - наголосив його керівник Алан Слайфер.

Правова та регуляторна робота Проекту націлена на сприяння розвитку земельного ринку та спрощення процедури приватизації  землі. В сільській місцевості Проект замовляє у місцевих землевпорядних компаній проведення розподілу земель колишніх колективних господарств і виготовлення державних актів на право землекористування громадянам. До того, ж робить це безкоштовно. В Україні акти вже одержали 1млн. 100 тисяч громадян. Іще 500 тисяч виготовляються. Завдяки допомозі Агентства США ціна актів знижена з 85 гривень до 30. Це дасть змогу в цілому по Україні зекономити  близько 400 мільйонів гривень.

Як зазначив голова облдержадміністрації Юрій Артеменко, щомісяця він отримує майже тисячу листів зі скаргами на дії тих чи інших органів виконавчої влади. Майже половина з них пов’язана з приватизацією землі, з  взаємодією орендарів та орендодавців. Тому робота Центру допомагатиме на місцях вирішувати багато правових питань, пов”язаних з приватизацією землі.

В 18 областях України вже працюють центри юридичної допомоги з питань приватизації землі. Відтепер буде подібний діяти і в Запоріжжі.

На численні запитання учасників прес-конференції, якими були окрім представників центральних і місцевих ЗМІ, голови райдержадміністрацій, представники управлінь земельних ресурсів та районних судів, дали вичерпні відповіді керівники Проекту - Алан Слайфер, Олена Богатирчук, юридичний радник Проекту Павло Кулинич та інші.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств