Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна програма - на сторожі прав та потреб людей з обмеженими можливостями

29 серпня 2014 - 09:36

Обласна програма - на сторожі прав та потреб людей з обмеженими можливостями

Депутати обласної ради затвердили звіт директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігоря Мещана про виконання обласної Програми виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року.

Пріоритетними завданнями Програми визначено підвищення рівня поінформованості населення про особливі потреби інвалідів, формування поваги до їх прав, особистості та гідності; удосконалення системи надання реабілітаційних послуг; створення умов доступу до всіх видів освітніх послуг; підвищення рівня зайнятості; створення умов для безперешкодного доступу до об'єктів соціальної інфраструктури і транспортних засобів людей з обмеженими фізичними можливостями; наповнення та підтримка в актуальному стані централізованого банку даних з проблем інвалідності тощо.

Торік фінансування програми було передбачено на рівні 260,7 тис. грн., з яких освоєно  178,2 тис. грн. У поточному році в рамках реалізації Програми вже профінансовано ряд заходів. Зокрема, надання адресної грошової допомоги інвалідам, які знаходяться на програмному гемодіалізі, на загальну суму 132,6 тис. грн.; придбання для інвалідів по слуху індивідуальних засобів реабілітації; розробка WEB – сайту з використанням звукових блоків інформації;  фінансова допомога обласній організації Українського товариства сліпих на придбання для інвалідів по зору паперу для письма шрифтом Бройля, МР- 3 пристроїв, озвученої літератури тощо.

В області станом на 01.01.2014 року перебувають на обліку та отримують страхові виплати і послуги 8240 осіб, з яких 7839 потерпілих на виробництві від нещасних випадків та професійних захворювань. Торік 1288 потерпілим від трудового каліцтва, надано послуг з медичної, професійної та соціальної реабілітації на загальну суму 8,8 млн. грн. У 2013 році до ЦБІ введено 17363 індивідуальних програм реабілітації інвалідів.

На території регіону працюють три центри та 12 відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та один центр професійної реабілітації інвалідів.

Постійна увага приділяється створенню для інвалідів безперешкодного доступу до об'єктів громадського та цивільного призначення.

За інформацією управління містобудування та архітектури облдержадміністрації протягом 2014 року заплановано облаштування 68 об'єктів громадського та цивільного призначення пандусами. На поточний момент пандусами облаштовано 183 будинки органів державної влади та місцевого самоврядування (52,1 % від загальної кількості), 265 закладів освіти (41,9%), 300 закладів охорони здоров'я (51,2%), 206 закладів культури (31,8 %), 61 будинок органів праці та соціального захисту населення (91,8 %) та 24 будинки органів Пенсійного фонду України (75 %).

Для забезпечення культурних та освітніх потреб обласними театральними установами проводяться благодійні вистави для цієї категорії населення, в музеях організовано пільгові тематичні екскурсії, в читальних залах бібліотек створено умови для відвідування їх людьми з обмеженими фізичними можливостями.

Особлива увага приділяється впровадженню інклюзивної освіти. Нині в загальноосвітніх та дошкільних закладах  навчається 13529 дітей, які мають особливі освітні потреби. Їх навчання проводиться за стандартною програмою, з частковою адаптацією до їх можливостей. У 2013-2014 навчальному році, окрім експериментальних класів, у загальноосвітніх навчальних закладах функціонували п’ять інклюзивних класів (м. Запоріжжя –3 кл., м. Мелітополь – 1, м. Енергодар – 1 кл.). Торік в інклюзивній моделі навчання в умовах загальноосвітнього навчального закладу здобували освіту 2731 учні.

Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального захисту населення  інвалідам оплачено вартість їх навчання та перекваліфікації у професійно-технічних, вищих  та інших навчальних закладах. За підсумком навчального року було  профінансовано навчання 68 студентів у 16 навчальних закладах І-ІУ рівнів акредитації, троє пройшли курс навчання в центрах професійної реабілітації інвалідів для здобуття професії та  на курсах перекваліфікації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств