Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державне регулювання торговельних надбавок на медпрепарати

30 червня 2006 - 14:56

На підставі повноважень, наданих постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 №1548, в Запорізькій області розпорядженнями голови облдержадміністрації від 21.01.02 №24, від 12.05.05 №157 затверджено державне регулювання торговельних надбавок на медпрепарати, що разом з іншими важелями впливу, безумовно, сприяє зниженню і стабілізації роздрібних цін на ліки.

Проте, як доводить практика, діючий механізм ціноутворення на медикаменти не в повній мірі відповідає вимогам теперішнього часу. У аптечній мережі області спостерігається тенденція коливання роздрібних цін на одні і ті ж лікарські засоби і вироби медичного призначення, що викликає справедливі нарікання населення.

Таке явище обумовлено тим, що виробниками фармацевтичної продукції при реалізації медикаментів посередницьким структурам надаються різні знижки в розмірі від 10% до 50% від оптової ціни, в залежності від обсягу партії реалізації та умов розрахунків. При подальшому просуванні медикаментів від виробника до аптечної мережі через ряд посередницьких фірм в документах відсутнє чітке та прозоре проведення розрахунків. Крім того, деякими посередниками надається недостовірна інформація щодо ціни продажу виробника, що призводить, як правило, до завищення цін при реалізації продукції населенню, а також до збільшення бюджетних видатків у разі забезпечення ліками державних закладів охорони здоров'я та пільгових категорій населення.

Для врегулювання порушеного питання та з метою усунення непорозумінь, які виникають у операторів фармацевтичного ринку при формуванні цін, Міністерством економіки України за ініціативою Держцінінспекції було спрямовано пропозиції до Кабінету Міністрів України з питання щодо удосконалення порядку ціноутворення на медикаменти.

На підставі наданих пропозицій постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.06 №660 внесено зміни до діючого порядку формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Новий порядок передбачає застосування граничної торговельної надбавки до ціни виробника з урахуванням наданих знижок, що на наш погляд, сприятиме зниженню рівнів цін на медикаменти по всьому ланцюгу їх просування та в аптечній мережі.

На теперішній час облдержадміністрацією підготовлено проект розпорядження з урахуванням внесених змін до порядку формування цін на ліки, який знаходиться на стадії затвердження.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни