Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про порядок фінансування пенсійних виплат

11 липня 2006 - 15:52

Для ефективного управління державними коштами в умовах значного збільшення обсягів пенсійних виплат постановою Кабінету Міністрів України від 02.11.2004 року установлений новий порядок фінансування пенсій і грошової допомоги з бюджету Пенсійного фонду України.

Відповідно до зазначеного порядку кошти Пенсійного фонду централізовано акумулюються на рахунку, відкритому у Державному казначействі, і спрямовуються на фінансування пенсій та інших виплат, що у відповідності із законодавством здійснюються з Пенсійного фонду України пропорційно потребам.

Такий механізм дозволяє раціонально розподілити пенсійні кошти по регіонах України і не допустити заборгованості з виплат пенсій та грошової допомоги.

У свою чергу управління Пенсійного фонду України в області фінансують структурні підрозділи Запорізької дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" і уповноважені банки в залежності від наявності коштів і пропорційно графікам виплат у режимі "реального часу" практично без затримки.

У банках зарахування коштів на вкладні рахунки пенсіонерів здійснюється в той же день.

Тарифи пошти на доставку пенсій вимагають додаткових витрат з бюджету Пенсійного фонду. Одна мінімальна пенсія, виплачена через поштові відділення, коштує ПФ майже три гривні. До того ж для виплати пенсій через підрозділи ЗД УДППС "Укрпошта", яка і досі є монополістом у сфері надання послуг пенсіонерам й має досить розгалужену мережу своїх відділень як по Україні, так і по Запорізькій області, необхідно додатково два дні ( з урахуванням вихідних - до 5 днів) на придбання готівки і розподілу її по кожному відділенню поштового зв'язку.

Ще у серпні 1999 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову про заходи щодо виконання статті 3 Указу Президента України від 4 липня 1998 року " Про впорядкування сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та раціональне використання коштів Пенсійного фонду України". Цією постановою Кабмін затвердив порядок виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки у банківських установах.

На сьогодні право проводити пенсійні виплати в нашій області мають 30 установ банків, які були відібрані на основі рішення Конкурсної комісії з відбору банків, через які здійснюватиметься виплата пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонера.

Протягом І півріччя 2006 року чисельність пенсіонерів - клієнтів банків збільшилась на 19,8 тис. осіб або на 16,2 % і за станом на 1 липня налічує 142 тис. осіб, що складає 26,3 відсотка загальної чисельності пенсіонерів у області , а це значно менше, ніж у середньому по Україні. За цим показником область займає одне із останніх місць і постійно піддається критиці з боку правління Пенсійного фонду України.

Завдяки вжитим заходам тільки за поточний рік Пенсійний фонд області заощадив понад 3,0 млн. грн. А якби кожен пенсіонер одержував пенсію через банк, то Фонд заощадив би за рік понад 20 млн. грн. Це в свою чергу сприяло б створенню фінансової бази для збільшення розмірів пенсій і забезпечення стабільності їх виплати.

Тому робота щодо залучення пенсіонерів до одержання пенсій через банки розглядається головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області як нагальна потреба.

Хоча виплата пенсій через підприємства поштового зв'язку, особливо в сільській місцевості, на даному етапі є об'єктивною необхідністю, тому й надалі Запорізька дирекція УДППЗ "Укрпошта" є одним з основних партнерів головного управління Пенсійного фонду України в області.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств