Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі соцпрацівники надали пропозиції щодо змін до чинного законодавства в питанні оздоровлення дітей

23 лютого 2015 - 10:50

Запорізькі соцпрацівники  надали пропозиції щодо змін до чинного законодавства в питанні оздоровлення дітей

Попри те, що Запорізька область є прилеглою до зони проведення АТО територією, облдержадміністрація та соцпрацівники регіону вживають необхідні заходи щодо безпечного оздоровлення дітей у дитячих закладах. Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан, виступаючи на комітетських слуханнях Верховної Ради України з питання забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпочинку за нових законодавчих умов.

Посадовець зазначив, що, незважаючи на складну економічну ситуацію в регіоні, яка може поставити під загрозу виконання зобов’язань держави щодо забезпечення прав кожної дитини на повноцінне оздоровлення та відпочинок, Запорізька облдержадміністрація тісно співпрацює з обласною радою щодо виділення асигнувань на оздоровлення та відпочинок дітей у поточному році. На ці цілі необхідно 16127,7 тис. грн.

Учасники слухань  обговорили позицію Міністерства освіти і науки України, яке рекомендувало місцевим органам виконавчої влади не відкривати табори з денним перебуванням на базі загальноосвітніх закладів у 2015 році. Така ситуація, на думку більшості учасників заходу, може призвести до зриву відпочинку дітей, їх незайнятості під час літніх канікул, що, в свою чергу, може стати причиною збільшення кількості випадків дитячого травматизму на вулицях та дорогах.

Ігор Мещан зазначив, що одним із аспектів якісної організації роботи пришкільних таборів має стати підбір кваліфікованого педагогічного персоналу, за результатами роботи якого діти отримають повноцінний, насичений різноманітними заходами, відпочинок, а не так названий «відпочинок на асфальті».

Крім того, у ході слухань було розглянуто питання можливого зменшення кількості оздоровлених дітей та діючої мережі дитячих закладів відповідного профілю, що зумовлено  внесенням змін до чинного законодавства України в частині реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці, якими передбачено фінансування відпочинку дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення. Торік  на ці цілі було фактично використано 15,7 млн. грн. фонду, що дозволило забезпечити повноцінним оздоровленням понад 10 тисяч маленьких запоріжців у 33 дитячих закладах області.

Для вирішення цього питання надано рекомендації щодо перегляду фінансування оздоровчої кампанії 2015 року, а саме в частині виділення місцевим бюджетам субвенції з держбюджету України в сумі 350 млн. грн.

Ще одне проблемне питання, якому була приділена значна увага,  -оздоровлення дітей, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи.

У 2015 році на цей напрям фінансування взагалі відсутнє. Відпочити та оздоровитися матимуть змогу лише діти, яким встановлено інвалідність, пов’язану з аварією на Чорнобильській АЕС.

Крім того, як зазначив директор Департаменту соцзахисту населення ОДА Ігор Мещан, унаслідок проведення бойових дій на східних територіях України постає питання забезпечення оздоровленням та відпочинком дітей вимушених переселенців та дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть безпосередню участь у проведенні АТО. Посадовець висловив думку щодо доцільності внесення змін до нормативно-правової бази стосовно оздоровлення, що дозволить забезпечити зазначені категорії дітей відповідними послугами за рахунок обласних бюджетів.

За результатами проведення комітетських слухань надано рекомендації щодо прийняття змін до законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу в частині забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту, а також перегляду норм оподаткування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами