Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погашення заборгованості із зарплати залишається серед першочергових завдань

24 лютого 2015 - 14:15

Під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Григорія Самардака відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Учасники - представники структурних підрозділів ОДА та обласної ради, ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області, прокуратури області,  арбітражні керуючі та керівники підприємств-боржників - ознайомилися з поточною ситуацією щодо  заборгованості із заробітної плати. На сьогодні, за даними органів статистики, загальна сума боргів не лише не зменшується, а продовжує зростати. Так, у січні поточного року заборгованість збільшилася на 11 млн. грн. або на 18,5 %, і на 1 лютого вже  становила 70,5 млн. грн.

Динаміка погашення боргів продовжує визначатися ситуацією на підприємствах державного сектору економіки, де на початок лютого вони становили 41,8 млн. грн., а їх питома вага складала 59,2 %.

На 10,2 млн. грн. або на 51,9 % збільшилися борги економічно активних підприємств за січень 2015 року.  Тепер вони складають 29,8 млн. грн. Переважно це зумовлено суттєвим ускладненням ситуації з виплатою заробітної плати на підприємствах комунальної форми власності, де борги за місяць зросли майже на 9 млн. грн. (у 11 разів).

Більша частина боргів ( 9,5 млн. грн.) припадає на чотири комунальні підприємства, підпорядковані Запорізькій міській раді, а саме:  МКП «Основаніє» (5,7 млн. грн.), ЗКПМЕТ «Запоріжелектротранс»  (3,7 млн. грн.), КП «Центр управління інформаційними технологіями»   (33 тис. грн.) і КП «Теплові мережі Комунарського району» (33,7 тис. грн.).

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, у січні 2015 року також збільшилася на 0,8 млн. грн. і складає 40,6 млн. грн. Левова частка боргів припадає на 10 підприємств державного сектору економіки. Серед них: ПАТ «Азовські мастила та оливи» (19,3 млн. грн.),  ЗДП «Кремнійполімер» (7,7 млн. грн.), Бердянський державний завод скловолокна (2,3 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (1,1 млн. грн.), ДП «Хлібна база № 74» (1 млн. грн.), ВАТ «Вуглецевий композит» (0,8 млн. грн.) тощо.

Вчасно та в повному обсязі отримують зарплату традиційно працівники бюджетної сфери.

У ході засідання представники проблемних підприємств доповіли про причини зростання заборгованості,  вжиті заходи щодо її ліквідації, а також джерела погашення боргів.

Коментуючи невтішні показники, перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак зазначив, що забезпечення своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на сьогодні залишається пріоритетним напрямом.

- Так, є об’єктивна реальність, часи сьогодні дуже скрутні. Але все одно, якщо є можливість рухатися вперед, то ми маємо це робити.  Врешті-решт треба знаходити ці можливості рухатися вперед та вирішувати наболілі питання, пов’язані з боргами, - наголосив посадовець.

За результатами засідання  керівникам підприємств та територій надано доручення щодо пошуку всіх можливих шляхів розв’язання економічних проблем підприємств-боржників, забезпечення повного погашення заборгованості із заробітної плати, недопущення повторного зростання боргів та забезпечення своєчасної виплати поточної заробітної плати.

Крім того, буде підготовлено проект звернення облдержадміністрації до прокуратури області щодо надання правової оцінки діяльності керівників комунальних підприємств Запорізької міської ради в частині забезпечення своєчасності виплати заробітної плати своїм працівникам.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами