Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі готуються впровадити нову методику прогнозування рівнів забрудненості повітря

30 квітня 2015 - 16:33

У Запоріжжі готуються впровадити нову методику прогнозування рівнів забрудненості повітря

Департамент екології та природних ресурсів  обласної державної адміністрації провів нараду з питань регулювання обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферу м. Запоріжжя під час несприятливих метеорологічних умов за участю представників обласного центру гідрометеорології, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, Головного управління Держсанепідслужби в Запорізькій області.

Регулювання викидів здійснюється з урахуванням прогнозу несприятливих метеорологічних умов на основі попереджень про можливий шкідливий ріст концентрацій домішок в повітрі з метою його відвернення.

Для Запоріжжя, а також міст Дніпродзержинськ, Донецьк, Кривий Ріг, Маріуполь, Рівне встановлено особливості складання попереджень, а саме – фактичні концентрації однієї або кількох домішок мають бути більше 3 ГДК (попередження І ступеня) або 5 ГДК (попередження ІІ- ІІІ ступеня)». Випадки таких фактичних концентрацій бувають украй рідко, тому система регулювання викидів шкідливих речовин у період несприятливих метеоумов практично не використовувалась.

Таким чином у 2014 році обласний центр з гідрометеорології практично припинив передачу таких попереджень і відповідно заходи щодо зменшення викидів підприємствами не застосовувались.

Після звернення  обласної державної адміністрації  місто Запоріжжя було виключено із цього переліку та розпочато розроблення нової методики з урахуванням особливостей міста Запоріжжя.

На сьогодні нова методика прогнозування рівнів забрудненості атмосферного повітря розроблена. Її випробування та впровадження здійснюється обласним центром з гідрометеорології.

Учасники наради розглянули особливості нової методики; відпрацювали порядок взаємодії між Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державною екологічною інспекцією у Запорізькій області, обласним центром гідрометеорології, Управлінням з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради, Головним управлінням Держсанепідслужби у Запорізькій області.

Також було вирішено спільно проаналізувати ефективність нової методики, визначити пропозиції та опрацювати з Українським науково-дослідницьким гідрометеорологічним інститутом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями