Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нова Стратегія розвитку регіону має підняти на вищий рівень малий і середній бізнес

3 червня 2015 - 16:33

Директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Елла Слепян провела засідання робочої підгрупи «Розвиток ринкового середовища. Підтримка малого та середнього підприємництва», яка працює у рамках розробки проекту Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2020 року. Участь у заході взяв заступник голови ОДА (стажування) Олексій Литвин.

Голова робочої підгрупи Елла Слепян презентувала стратегічний аналіз розвитку малого і середнього підприємництва в області за 2010-2014 роки та підготовлений SWОТ-аналіз стратегічних перспектив за цим напрямом.

За підсумками аналізу показників діяльності малого і середнього бізнесу посадовець зазначила, що наразі в регіоні спостерігається неоднозначність та диспропорції в його розвитку. Так, на фоні збільшення кількості малих підприємств зменшується чисельність зайнятих та найманих працівників, витрати на оплату праці та обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг); має місце негативна тенденція розвитку середніх підприємств: зменшення їх кількості з одночасним зменшенням показників діяльності - кількості працівників, витрат на оплату праці та обсягу реалізованої продукції.

Крім того, внесок малих і середніх підприємств у загальнообласний обсяг реалізації продукції залишається майже незмінним, тобто його вплив на економічний розвиток області не зростає.

Основну частку обсягу реалізації продукції та найбільшу зайнятість працівників малих підприємств забезпечують підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів, середніх – промислові підприємства.

У ході засідання відповідальні фокус-груп по кожному напрямку (вдосконалення системи надання адміністративних послуг; сприяння самозайнятості в сільській місцевості, у т.ч. розвиток агротуризму; розвиток інфраструктури підтримки підприємництва; сприяння просуванню продукції товаровиробників області) доповіли про результати роботи та презентували підсумки власних аналізів по кожному напряму, озвучили основні проблемні питання, що перешкоджають розвитку малого й середнього підприємництва.

Учасники засідання розглянули  SWОТ-аналіз стратегічних перспектив за напрямом «Розвиток ринкового середовища. Підтримка малого та середнього підприємництва». За підсумками обговорення стратегічного аналізу розвитку малого і середнього бізнесу та SWОТ-аналізу члени робочої підгрупи проголосували одностайно за прийняття їх за основу.

Також робочою підгрупою розглянуто Місію та Стратегічне бачення до проекту Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2020 року.

Учасники заходу визначили, що Місія та Стратегічне бачення Стратегії регіонального розвитку області на період до 2015 року залишаються актуальними й для нової Стратегії, яка покликана підняти на значно вищий рівень діяльність малих та середніх підприємств регіону.  

Тому більшість членів підгрупи висловилися за те, щоб урахувати в новій Стратегії розвитку регіону Місію та Стратегічне бачення попередньої.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами