Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ветеринарна служба області посилила контроль щодо африканської чуми свиней

8 липня 2015 - 14:28

Ветеринарна служба області посилила контроль щодо африканської чуми свиней

Останнім часом на  території України та в сусідніх країнах різко погіршилася епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней.
За даними Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, з початку 2015 року виявлено кілька неблагополучних пунктів у Чернігівській та Київській областях,  у липні спалахи АЧС зареєстровані в Житомирській і Рівненській областях, що загрожує всій свинарській галузі.

У зв’язку з цим та з метою попередження занесення та розповсюдження збудника захворювання в Запорізькій області   Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при облдержадміністрації вирішено посилити заходи з профілактики африканської чуми свиней.  Так, проведено тренінги щодо взаємодії спеціалістів господарств, органів місцевого самоврядування, служб МНС, МВС, ветеринарної та медичної служб  у випадку виникнення спалахів АЧС та інших інфекційних захворювань.

Службою державної ветеринарної медицини  області посилено ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за обігом сировини та продукції тваринного походження, роботою свиногосподарств у закритому режимі. Постійно контролюються надходження в область тваринних, харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження з-за кордону.
Крім цього, посилено контроль і нагляд за переміщенням диких кабанів на території області. З початку цього року відібрано 10 проб, дослідження яких показали негативні результати. Проводяться також моніторингові дослідження в свиноводчих господарствах усіх форм власності - досліджено на АЧС 587 проб, усі -  з негативним результатом.

Особлива увага ветеринарною службою приділяється роботі свиноводчих господарств у режимі закритого типу. За станом на 01.07.2015 із 119 свиногосподарств 103 працюють у закритому режимі. Проводиться вакцинація свинопоголівя  проти класичної чуми свиней – з початку року привито 202798 голів, обстежено 52233 двори, у яких вирощують 96372 голови свиней, випадків захворювання не виявлено.

У районних та міських закладах ветеринарної медицини, спеціалізованих господарствах створено необхідний резерв біопрепаратів та дезинфікуючих засобів, який постійно оновлюється. Для проведення комплексу санаційних робіт у робочому стані підтримується 18 автомобілів ДУК, 11 аерозольних установок, 64 малогабаритні оприскувачі та інша дезинфекційна техніка.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів