Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заява голови Запорізької обласної державної адміністрації Євгена Червоненка

11 жовтня 2006 - 18:06

Наркоманія перетворюється на реальну економічну і соціальну небезпеку в нашій країні.

Рівень життя українців зростає. Не дивлячись на те, що українська демократія створює реальні передумови для формування середнього класу - найбільш свідомого прошарку суспільства, кількість наркоманів збільшується. Запорізька область входить до першої п'ятірки в Україні за цією сумною статистикою.

Ще рік тому газети писали, що темпи розповсюдження наркоманії в регіоні значно вищі, ніж в середньому по Україні. Причому, якщо раніше наркоманія була поширена, в основному, в містах, то сьогодні спостерігається тенденція її розповсюдження в сільських районах.

На обліку в обласному наркодиспансері на початок жовтня знаходилось 7749 наркоманів. На думку фахівців, щоб отримати реальну картину по кількості наркозалежних у нас в регіоні, цю цифру потрібно помножити на десять.

Постійно збільшується кількість злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків. На 1 жовтня цього року в області їх зареєстровано 2625. При цьому статистичні дані про роботу спецпідрозділів міліції по боротьбі з оборотом наркотиків говорять про збільшення розкриттів таких справ, про зростання обсягів вилученого наркотичного зілля (минулого року 700 кг , в цьому – вже 2500 кг), про більшу кількість порушених кримінальних справ і ліквідованих наркопритонів. Але кожен житель міста бачить на власні очі: наркотики, як продавалися, так і продаються.

Такий рівень злочинності в цій сфері неможливий без заступництва людей в погонах. Пояснення цьому - перш за все в низькій зарплаті працівників міліції, їх соціальній незахищеності. Дійсно, якщо сержант міліції отримує 600-700 гривень в місяць, то інколи важко відмовитися від суми вдесятеро вище тільки за те, щоб він вчасно відвернувся.

Стурбованість громадськості досягла вищої межі – багато експертів відзначають, що вживані державними інститутами заходи недієві або малоефективні. Тому нами, учасниками Координаційної ради з питань забезпечення законності, правопорядку, прав та свобод громадян в Запорізькій області , пропонуються наступні заходи:

1. Клопотати перед обласною радою про виділення УВС в Запорізькій області 1 млн. гривень на устаткування для експрес-аналізу нарковмісних речовин.

2. Звернутися в МВС з проханням про постійну ротацію співробітників відділів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків з метою зменшення потенційної небезпеки їх підкупу з боку кримінальних структур.

3. Просити керівництво Служби Безпеки України про збільшення чисельності співробітників підрозділів і служб, зайнятих боротьбою з наркобізнесом і наркотрафіком. Сьогодні очевидно, що СБУ – найбільш успішна і ефективна силова структура в боротьбі з розповсюдженням наркотиків. Тому висловлюю особливу подяку цьому відомству і сподіваюся надалі спиратися на професіоналізм і чесність його співробітників. На жаль, в багатьох справах по наркотиках, розкритих СБУ, були замішані співробітники міліції.

4. Клопотати перед судовими органами про більш швидкий розгляд справ, пов'язаних з наркотиками.

5. Обгрунтувати перед Урядом і Верховною Радою України необхідність посилювання покарань за злочини, пов'язані з розповсюдженням і зберіганням наркотиків. Ми переконані, що строки ув'язнень для наркоділків, передбачені Законом, повинні бути чітко фіксованими – не повинно бути ніяких альтернативних «виделок» з недовгим мінімальним терміном.

6. Організувати в області широкомасштабну кампанію по роз'ясненню небезпеки для суспільства таких явищ, як наркоманія і наркоторгівля. Ця кампанія повинна носити максимально креативний характер і охопити різні категорії населення, в першу чергу – молодь і підлітків. Дуже розраховуємо в цьому сенсі на допомогу регіональних ЗМІ і чекаємо від журналістів пропозицій щодо проектів пропагандистських акцій, кращі з яких облдержадміністрація готова підтримати.

Звертаюся до вас, шановні представники засобів масової інформації: публікуйте імена викритих наркоторговців, осіб з їх найближчого оточення і членів їх сімей, що беруть участь в злочинному бізнесі, покровителів наркоділерів з правоохоронних органів . Хай це буде для них ганебним стовпом!  

Борг влади – говорити народу правду і разом з ним боротися з найнебезпечнішим суспільним явищем – наркоманією і наркоторгівлею!

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області