Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інсуліну та препаратів для гемодіалізу вистачить до весни

30 липня 2015 - 17:08

Інсуліну та препаратів для гемодіалізу вистачить до весни

Потреби області в препаратах для гемодіалізу повністю забезпечені. На рахунках обласної лікарні для цього залишається наразі 1 млн. 800 тис. грн., ще 6 млн. грн. було виділено з обласного бюджету. Крім того, очікується надходження 11 млн. грн. або препаратів на цю суму з державного бюджету. Це дозволить не лише закрити цьогорічні потреби, але й забезпечить область препаратами для гемодіалізу у першому кварталі 2016 року. Про це під час брифінгу повідомила директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Вікторія Клименко. Не викликає занепокоєння і ситуація із забезпеченням області інсуліном. У зв’язку з подорожчанням препаратів цієї групи із обласного бюджету виділять додаткові 3 млн. 300 тис. грн. Цього вистачить на цьогорічні потреби, а також на придбання інсуліну у перші місяці наступного року.

На жаль, з препаратами для вакцинації ситуація складається не так добре. Посадовець повідомила, що календарний план щеплень зривається ще з 2013 року, саме з цього часу припинені централізовані поставки вакцин у регіон. А невелика кількість препаратів, що були отримані в цьому році, залишилися від закупівель 2014-го. Проте, за словами Вікторії Клименко, це не привід для паніки. У минулі роки батьки масово відмовлялися від щеплень, і зараз, якщо вакцини з'являться, навряд чи почнуть шикуватися в черги.

А ось справжнє занепокоєння у директора Департаменту викликає легковажне ставлення запоріжців до свого здоров'я. Останнім часом помітно знизилася кількість звернень за первинною медичною допомогою, при цьому зросла кількість екстрених викликів. Це свідчить проте, що по медичну допомогу люди звертаються лише тоді, коли стан здоров’я значно погіршився. У цих випадках пацієнтам, як правило, потрібне тривале і дороге лікування.

- Сам виклик «швидкої» обходиться бюджету в середньому від 600 до 800 грн. При цьому у 2015 році на лікування одного жителя України в бюджет закладено 649 грн., куди входить і зарплата медичного персоналу, - порівняла Вікторія Клименко.

Також посадовець повідомила, що область отримала 100% субвенції з Міністерства охорони здоров’я, але 80% з них – це заробітна плата медичних працівників, до того ж без індексації. На індексацію потрібно ще 241 млн. грн.

Нагадаємо, під час брифінгу директор Департаменту охорони здоров'я також повідомила, що в області створено запас сироватки проти ботулізму.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу