Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Новостворені громади Запорізької області готуються до нового бюджетного року

26 листопада 2015 - 08:04

Сьогодні лідери 6 новостворених громад Запорізької області та керівники області відпрацювали механізми подальшої співпраці. Від імені голів-ентузіастів громад, обраних під час місцевих виборів-2015, голова Комиш-Зорянської селищної територіальної громади Куйбишевського району Ігор Гнатуша висловив бачення перспектив взаємодії із органами виконавчої влади, держказначейством, реєстраційною службою та іншими владними структурами. Крім того, він висловив побажання від імені своїх колег і їхніх громад, які охоплюють майже 35 тисяч запоріжців, передбачити в 1 кварталі 2016 року кошти на вирішення соціальних питань територій.

Як запевнив перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль, який провів нараду щодо надання фінансової підтримки об’єднаним територіальним громадам, кошти на створення інфраструктури, розробку проектів та програм розвитку громад будуть.

- Децентралізація системи влади в Україні – це беззаперечний факт. І в Запорізькій області процес децентралізації набирає реальної сили. Наш обов’язок – допомогти громадам стати на ноги, показати на їхньому прикладі ефективність децентралізації, - сказав Костянтин Бриль. При цьому він підкреслив, що для можливості стабільно фінансувати соціально-економічний розвиток громад обласна влада вже заручилася політичною підтримкою нового депутатського корпусу.

Як пояснив директор департаменту фінансів Запорізької облдержадміністрації Сергій Медвідь, через відсутність  проекту бюджету на 2016 рік сьогодні йдуть розрахунки за показниками бюджету-2015. Але вже у лютому-березні 2016 року, коли будуть сформовані робочі органи і постійні депутатські комісії Запорізької облради VII скликання, обласна влада зможе перерозподілити кошти, в тому числі, і на придбання, ремонти та будівництво в новостворених громадах. До того ж, з 1 січня 2016 року до бюджетів громад почнуть надходити власні прибутки. 

Для більш ефективної роботи директор Департаменту економічногорозвитку і торгівлі ОДА ЕллаСлепян запропонувала створити окрему програму розвитку об’єднаних територіальних громад, яка дозволила б не розпорошувати кошти по програмам будівництва, освіти, охорони здоров’я, культури та іншим, а акумулювати їх під одним «дахом». Така можливість вже найближчим часом буде опрацьована профільним департаментом разом із Офісом реформ у Запорізькій області. 

Не менш актуальними темами обговорення під час наради під головуванням першого заступника голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля стали питання взаємодії громад із органами держказначейства у перехідний період, механізми реєстрації громад і рад громад, а також участі громад Запорізької області у конкурсі зі створення Центрів надання адміністративних послуг, організованого Мінрегіонбудом.

 

Прес-центр Офісу реформ

 

Офіси реформ створені і діють на виконання Меморандумів між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Асоціацією міст України

- в рамках Проекту USAID ДІАЛОГ про узгодження мети діяльності щодо підтримки процесу об’єднання територіальних громад;

- в рамках спільного проекту з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», що фінансується МЗС Норвегії, про узгодження мети діяльності щодо забезпечення належної якості публічних послуг в об’єднаних територіальних громадах;

- та Радою Європи в рамках Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» про об'єднання зусиль для реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, формування спроможних громад.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств