Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький експеримент по упровадженню інклюзивної освіти шириться по області й Україні

31 травня 2017 - 09:43

Запорізький експеримент по упровадженню інклюзивної освіти шириться по області й Україні

Успішна реалізація науково-педагогічного експерименту «Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області» дозволяє поширювати його дію не лише в нашій області, а й запроваджувати в інших регіонах.  Так, з нового навчального року інклюзивну освіту буде започатковано в Дніпропетровській, Житомирській, Хмельницькій та Чернігівській областях. А в Запорізькій області планується додатково відкрити класи з інклюзивним навчанням для дітей з особливими освітніми потребами ще у майже  80 школах. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації. У зв’язку з цим для освітян цих регіонів відбувся спеціалізований тренінг «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» під егідою дружини  Президента України  пані Марини Порошенко.

Своїм досвідом упровадження інклюзивної освіти, здобутками та напрацюваннями запорізькі освітяни поділилися з колегами з інших областей. Як розповіла заступник начальника управління Департаменту освіти і науки Валентина Хіврич, учасникам тренінгу було представлено  зразки наших нормативних документів як обласного, районного, так і шкільного рівнів, кращі приклади корекційних методик. У програмі навчального курсу також було розглянуто взаємодію учасників освітнього процесу у створенні інклюзивної моделі навчання, управлінський аспект упровадження інклюзивного навчання у школі, нормативно-правове забезпечення інклюзивної освіти, українські розробки електронних освітніх ігрових ресурсів для інклюзивної освіти.

- Ми також розповіли про міфи, які вдалося розвіяти вдалим упровадженням інклюзивного навчання. Нині батьківська громадськість зацікавилася новими можливостями для своїх дітей, а освітяни повірили у свої сили й можливості. Так, роботи ще дуже багато, навіть більше, ніж  було минулого року, коли готувались до відкриття інклюзивних класів у 47  школах. Однак освітяни і батьки вірять у себе,  вчаться самі й навчають інших. Спільною злагодженою і командною роботою на всіх рівнях можна підкорити будь-які вершини, - зазначила Валентина Хіврич.

Нагадаємо, 15 липня 2016 року команда Благодійного фонду Порошенка на чолі з дружиною Президента Мариною Порошенко за підтримки Міністерства освіти і науки України розпочала трирічний науково-педагогічний експеримент «Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області», яким було охоплено 47 шкіл регіону.  

Верховна Рада України 23.05.2017 підтримала проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг (№ 6437), який ініціювала Марина Порошенко.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області