Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пам'ятний хрест жертвам Голодомору 1932-1933 років – від запорізької громади

29 листопада 2007 - 13:02

В урочистій обстановці голова облдержадміністрації Євген Червоненко відкрив пам'ятник жертвам голодомору 1932-1933 років, встановлений в районі вулиць Верхньої та Тюленіна. У жалобному мітингу взяли участь перший заступник голови облради Олександр Клепаков, міський голова Євген Карташов, заступники голови ОДА, депутати, представники релігійних конфесій, політичних та громадських організацій.

- Сьогодні ми зібралися не просто на відкриття пам'ятника – цей хрест символізує нерозривну єдність поколінь та нашу пам'ять про роки сталінських репресій, - зазначив в своєму виступі Євген Червоненко. - Я впевнений, що ми повинні пам'ятати нашу історію, якою б гіркою вона не була. Головне – правда. З 1929 по 1932 рік в Україні було понад 1250 селянських повстань через невдоволення колективізацією та тоталітарним режимом. Саме тому Сталін розв'язав справжню війну проти заможного селянства. Архівні дані СБУ підтверджують штучний характер голодомору, який породили дії злочинної влади. Чого тільки варті так звані «чорні дошки» та оточені енкавеесниками села.

Але це не було, як дехто стверджує сьогодні, актом геноциду росіян проти українців – я наполягаю на цьому. Ми повинні відкинути будь-які спекуляції - під час цієї неоголошеної війни проти свого народу гинули не лише етнічні українці, а й росіяни, євреї, болгари, татари та представники інших національностей та народностей…

У Запорізькій області на вшанування жертв голодомору 1932-1933 років упорядковуються могили загиблих, встановлюються пам'ятні знаки. Спорудження цього пам'ятника є ще одним кроком до увічнення пам'яті жертв та постраждалих від голодомору та сталінських репресій. Прямий обов'язок влади полягає у поширенні об'єктивної інформації про Голодомор серед громадян України та світової громадськості, - наголосив голова ОДА. - Вважаю, що Голодомор, сталінські комуністичні репресії та Друга світова війна були найбільшими трагедіями українського народу у 20 столітті. Наш моральний борг та моральний обов'язок - гідно вшанувати жертв та постраждалих від голодоморів, встановити історичну справедливість, сприяти глибокому усвідомленню причин та наслідків геноциду українського народу.

Ми не маємо права знехтувати уроками історії, адже немає майбутнього у тих, хто не пам'ятає свого минулого!

Урочисту церемонію відкриття пам'ятника завершив поминальний молебень та покладання квітів. Цієї суботи, в пам'ять загиблих від голодоморів та сталінських репресій, біля пам'ятника заплановано висадити символічну калинову алею.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

(.doc, 29Kb)

Читайте також

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу