Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Лікувальні заклади області дочекалися капітальних ремонтів

29 січня 2008 - 15:10

На ремонти у медичних закладах виділено понад 16 млн. грн. з обласного бюджету. Вже цього року оновленими зустрінуть своїх пацієнтів обласна клінічна і обласна дитяча лікарні, на базі шостого полового будинку Запоріжжя буде відкрито центр фтизіатрії.

Крім цього з обласного бюджету фінансуються 11 програм в галузі охорони здоров'я.

Згідно програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги сільському населенню області на 2007-2011 роки сьогодні функціонує 85 медичних закладів сімейної медицини зі 170 дільницями, які обслуговують майже 15 % населення регіону.

Як відомо, серцево-судинні захворювання посідають перше місце у структурі смертності населення. У лютому 2007 р. затверджено обласну програму “Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2007-2010 роки”, якою передбачено виділення коштів обласній клінічній лікарні та обласному кардіологічному диспансеру для забезпечення 7-денного лікування гострого інсульту та інфаркту міокарда. Крім того, на реконструкцію приміщення реанімаційного блоку обласного центру профілактики та лікування інсультів додатково вже виділено 600 тис. грн., на які закуплено обладнання. Таким чином, створюються умови для того, щоб пацієнти з загрозливими серцевими та судинними хворобами мали реальну можливість повноцінного обстеження та лікування з самого початку захворювання на сучасному рівні за бюджетні кошти.

Злоякісні новоутворення посідають друге місце у структурі смертності населення. Для боротьби з цим страшним недугом у червні 2007 року прийнято Програму “Дитяча онкологія». У її рамках за кошти обласного бюджету придбано сепаратор клітин крові “Амікус”(США) вартістю 1,2 млн. грн. Це перший в Україні апарат нового покоління систем для афереза крові.

Незважаючи на те, що проект нової державної програми “Онкологія”, яка діяла до 2006 року, ще не затверджено, в області проводиться робота щодо підвищення ефективності профілактики онкологічних захворювань, забезпечення їх раннього виявлення і лікування та поліпшення якості життя онкохворих. В минулому році продовжувалися роботи по зміцненню матеріально-технічної бази обласного онкологічного диспансеру - головного медичного закладу онкослужби регіону. Наразі завершується капітальний ремонт поліклініки.

Враховуючи несприятливу ситуацію в області щодо захворюваності на соціально-небезпечні хвороби, такі як туберкульоз, ВІЛ-інфекція (СНІД), наркоманія, венеричні захворювання значна увага приділяється виконанню Програм з подолання цих проблем.

На сесії обласної ради у червні 2007 року прийнята «Цільова програма протидії захворюванню на туберкульоз в Запорізькій області на 2007-2011 роки». Всього на фінансування програми у минулому році виділено понад 9 млн. грн. , у тому числі з державного – 6,5 млн. грн. Кошторис цього року буде затверджено разом з уточненим бюджетом.

- Але вже зараз можна сказати, що медикаментами і покращеним харчуванням протитуберкульозні заклади фінансуються 100-відсотково, - зазначила Н. Мотовиця.

Однак досягненню ефективного результату заважає те, що до 30% тих, хто вперше захворів на туберкульоз, не дотримуються схем лікування, а 11% хворих зовсім його переривають, що у свою чергу призводить до розповсюдження хіміорезистентних форм туберкульозу. Допомагає вирішувати цю проблему соціальна програма, яка діє в області з 2006 року.

Крім обласних програм, медики області працюють ще за рядом програм, які фінансуються з державного бюджету. А загалом на потреби медичної галузі області у 2008 році виділено коштів на 22% більше, ніж торік.




Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств