Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Козацький «Спас» має увійти до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

21 травня 2018 - 14:40

Таке рішення підтримали учасники засідання науково-практичного круглого столу, де обговорили шляхи розвитку національних бойових мистецтв. Захід відбувся за участю керівництва Всеукраїнської федерації «Спас», представників дитячо-юнацьких спортивних шкіл, обласної та міської влади, громадських об’єднань.

Президент федерації «Спас» Олександр Притула зазначив, що в травні 1998 року в м. Запоріжжя було відкрито першу школу українського національного бойового мистецтва – Запорізьку міську козацьку дитячо-юнацьку спортивну школу бойового мистецтва «Спас». Це, по суті, була перша державна козацька школа українського національного бойового мистецтва в історії сучасної України. В тому ж році було розроблено авторську програму викладання козацького бойового мистецтва «Спас» для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, яка була затверджена  спорткомітетом Запорізької міської ради. Тоді ж відбувся перший чемпіонат України з українського рукопашу - перші змагання на рівні держави з національного виду єдиноборств. У серпні 2014 року делегація Всеукраїнської федерації «Спас» на запрошення ЮНЕСКО взяла участь у 16 Міжнародному фестивалі національних бойових мистецтв у м. Чхунджу (Південна Корея), де  продемонструвала український рукопаш «Спас» як українське національне бойове мистецтво.

Сьогодні в Україні рукопаш «Спас» визнаний офіційним видом спорту. Створено мережу дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних клубів з українського рукопашу «Спас». На базі Запорізького національного університету створено прецедент упровадження спеціалізації «Український рукопаш «Спас» у систему вищої школи. Український рукопаш «Спас» має всі підстави і перспективи для подальшого розвитку як бойового мистецтва і виду спорту в Україні та в інших країнах.

Представник обласного центру культури і мистецтв Олена Нестеренко розповіла, що у вересні 2016 року до обласного орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Запорізької області внесено новий елемент  – «Козацький бойовий звичай «Спас». А також повідомила про подальші плани щодо внесення «Козацького бойового звичаю «Спас» до Всеукраїнської НКС та ЮНЕСКО.

За підсумками засідання учасники науково-практичного круглого столу вирішили звернутися до міського голови Запоріжжя з низкою пропозицій: вирішити питання щодо надання муніципальній дитячо-юнацькій спортивній школі «Спас» спортивного та офісного приміщення в одному з центральних районів міста Запоріжжя або на острові Хортиця; створити на базі муніципальної ДЮСШ «Спас» міжнародний козацький центр національного бойового мистецтва «Спас»; розробити міську багаторічну програму підтримки і розвитку українського рукопашу «Спас»; підтримувати заходи Всеукраїнської федерації «Спас» та муніципальної ДЮСШ «Спас» місцевого, національного та міжнародного рівнів згідно з календарем у місті Запоріжжя, оскільки ці заходи мають характер не лише спортивний, виховний, а й національно-патріотичний; з метою розвитку, збереження спадковості та популяризації підтримати ініціативу внесення елементу нематеріальної культурної спадщини «Козацький бойовий звичай «Спас» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України з подальшим просуванням його до Міжнародних списків ЮНЕСКО.

Учасники круглого столу звернулися також до голови обласної державної адміністрації, голови обласної ради з рекомендаціями і побажаннями: підготувати та прийняти обласну програму підтримки і розвитку українського рукопашу «Спас» у Запорізькій області; створити Запорізький обласний центр розвитку національного бойового мистецтва «Спас» на бюджетній основі; опрацювати питання щодо включення  «Спасу» в шкільну програму в усіх навчальних закладах, підготувати програму гуртків «Спасу» та  створити центр підготовки тренерів зі «Спасу»; підтримувати заходи Всеукраїнської федерації «Спас» та Запорізької обласної федерації «Спас», ДЮСШ з українського рукопашу «Спас» у Запорізькій області як такі, що мають характер  не лише спортивний, виховний, а й національно-патріотичний.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.