Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бердянськ - на шляху до водної автономії

13 червня 2018 - 10:42

«Бердянськводоканал» шукає шляхи якісного очищення води, яка подається жителям Бердянська, та здешевлення тарифу. Адміністрація підприємства провела перемовини з науково-виробничим об’єднанням «Екософт», яке спеціалізується на встановленні великих комплексів очищення води. Проект, який може позбавити місто залежності від Дніпровського водогону шляхом якісного очищення бердівської води, було презентовано в  Бердянській міськраді.

Директор КП «Бердянськводоканал» Олександр Македонський та представник НВ «Екософт» представили концепцію технічного переоснащення водоочисних споруд КП «Бердянськводоканал» із використанням сучасних мембранних технологій. Сьогодні основними джерелами водопостачання в Бердянську є дніпровська (Каховське водосховище) та артезіанська (Луначарський комплекс) вода. Ще одне резервне джерело – це Бердівська вода (Бердянське водосховище). Головний інженер компанії «Екософт» Павло Стендер наочно порівняв усі три види. Загалом дніпровська за всіма показниками доволі якісна за винятком невеликих перевищень заліза та органічних речовин, які впливають на запах, смак та колір. Мінеральні показники задовільні – вода не жорстка та має невисокий сухий залишок, що впливає на солоність. Артезіанська ж доволі жорстка та з великою кількістю сульфатів.
Що ж стосується води з Бердянського водосховища, то, за словами Павла Стендера, її показники катастрофічні. Вона в 10 разів більш мінералізована ніж дніпровська, має багато сульфатів та у понад чотири рази перевищує вимоги санітарних норм та правил. Тобто, на думку фахівця, вона абсолютно непридатна до вживання.

У той же час водопостачання Бердянська залежить лише від однієї нитки водоводу довжиною 176 км, яка була побудована доволі давно. Дедалі частіше на ній будуть траплятися пориви та інші проблеми, пов’язані з експлуатацією. Другий мінус постачання дніпровської води в місто - велика вартість транспортування.

Нині «Бердянськводоканал» використовує традиційну для очищення дніпровської води технологію, яка включає коагуляцію, хлорування, відстоювання. Проте рівень органічних забруднень все одно залишається великим. До того ж, ця технологія не дозволяє зменшити жорсткість, перевищення сульфатів та мінералізацію.

Підсумовуючи всі чинники, компанія «Екософт» запропонувала Бердянську здійснити реконструкцію водоочисних споруд «Бердянськводоканалу» для використання в якості джерела водопостачання води Бердянського водосховища. Концепція передбачає, що з існуючого обладнання вода подаватиметься насосною станцією на комплекс мембранних установок. Таким способом нанофільтрації муніципального водопостачання вже давно користуються в Бельгії, Франції, Китаї, США, Швеції. Вона дозволяє очищати воду від водорозчинних солей, цукру, вірусів, колоїдів,  бактерій, що не може забезпечити механічний спосіб, яким зараз користується водоканал.
За словами директора КП «Бердянськводоканал», оціночна вартість проекту складає 4,2 млн. доларів США. Необхідно буде надавати запити на фінансування з різних джерел, у тому числі з Європейського та Світового банків, адже у цих установ великий досвід роботи з такими організаціями  як «Екософт».
Самі ж представники «Екософту» запевняють, що термін реалізації проекту становитиме два роки з підконтрольною експлуатацією протягом шести місяців, а окупиться він за 4,5 року.
У разі втілення проекту в життя Бердянськ нарешті зможе відмовитися від використання дніпровського водоводу, якісні показники питної води відповідатимуть вимогам СанПіН, продуктивність водоочисних споруд КП «Бердянськводоканал» збільшиться, а собівартість очищення питної води, що постачається водоканалом, значно зменшиться. Варто зазначити, що у 2017 році вона складала 8,03 грн. за кубометр, у 2018 році цей показник заплановано збільшити до 10,48 грн/м3.

Довідково:
Науково-виробниче об’єднання «Екософт» - міжнародна компанія-виробник фільтрів для очищення води, заснована в 1991 році в Україні та є одним із п'яти унікальних світових виробників, які пропонують весь асортимент продуктів: від фільтрів-глечиків до промислових систем зворотного осмосу. Продукція товариства використовується на теплоелектроцентралях Києва, Харкова, Кривого Рога, Кременчука та багатьох українських підприємствах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області