Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії можуть забезпечити продовольчим зерном нового врожаю інші області

16 серпня 2018 - 11:47

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін провів нараду з питань формування запасів продовольчого зерна врожаю 2018 року та забезпечення хлібопекарських підприємств продовольчим зерном. У нараді взяли участь т.в.о. директора Департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації Олександр Ясинецький, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв, представники хлібопекарських та переробних підприємств Запорізької області, Аграрного фонду та Державної продовольчо-зернової корпорації України.

- Загальна потреба області в продовольчому зерні становить 225 тис. тонн на рік. У Запорізькій області хлібопекарським виробництвом займаються 52 підприємства, які щорічно виробляють порядку 60-65 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів. Тільки в м. Запоріжжя за добу споживають 210 тонн хліба та хлібобулочних виробів. Щорічне споживання хлібопродуктів на душу населення області складає 101 – 102 кг, що відповідає науково обґрунтованим нормам, - зазначив Олександр Бабанін.

Посадовець наголосив, що аграрії області зібрали 2 млн. тонн ранніх зернових та зернобобових культур, у тому числі 1,6 млн. тонн озимої пшениці, майже половина якої відповідає продовольчому класу якості. Таким чином, Запорізька область може додатково забезпечити продовольчим зерном 4,4 млн. осіб з інших областей.

Продовжуючи розгляд питання, про кількісні та якісні показники пшениці цьогорічного врожаю начальник ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв повідомив, що за статистичними даними, із зібраних аграріями 2 млн. тонн зерна 1160 тис. тонн становить фуражне зерно (58%); 600 тис. тонн зерна або 30% відповідає третьому продовольчому класу;  240 тис. тонн зерна (12%) - продовольче другого класу.

- Цього року на стан та якість зерна вплинули несприятливі погодні умови: період засухи до липня та навпаки - дуже рясні опади в липні та на початку серпня. Тому врожайність склала в середньому 39 ц/га. Потреба області в продовольчому зерні для виробництва хлібобулочних виробів складає 240 тис. тонн. Наразі у наявності  840 тис. тонн збіжжя, яке поки що не вивозиться з регіону та притримується на зернозаготівельних підприємствах, - повідомив Віктор Шершнєв.

За підсумками наради Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації доручено щочетверга проводити моніторинг цін на продовольче зерно врожаю 2018 року. Крім цього, рекомендовано: Головному управлінню Держпродспоживслужби в Запорізькій області - щочетверга надавати Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації інформацію про кількісні та якісні показники пшениці врожаю 2018 року, яка зберігається на зернових складах області; Аграрному фонду та Державній продовольчо-зерновій корпорації України - співпрацювати з хлібопекарськими підприємствами області у 2018/2019 маркетингових роках щодо закупівлі останніми продовольчого зерна та борошна; керівникам хлібопекарських підприємств області - здійснити заходи та надати інформацію Департаменту щодо формування запасів продовольчого зерна для забезпечення населення області хлібобулочними виробами у 2018/2019 маркетинговому році.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.