Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області впроваджується новий проект підтримки ОСББ

14 грудня 2018 - 11:32

Про це повідомили на  семінарі з питань енергозбереження для голів ОСББ. У заході взяли участь начальник Управління зовнішніх зносин та ЗЕД облдержадміністрації Артур Бойко, директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Литвиненко, керівники профільних  підрозділів, координатор програми ПРООН та HOUSES у Запорізькій області Геннадій Устимов.

Учасникам заходу презентовано дворічний проект Європейського союзу та програми розвитку ООН (ПРООН) «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень».

Європейський союз та Програма розвитку ООН (ПРООН) запускають цей проект  з метою стимулювати та підтримати створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у всіх 24 областях України. Щонайменше 2000 нових ОСББ буде створено, а загалом представники 4000 ОСББ пройдуть навчання з управління енергоефективними проектами.

Очікується, що в  середньому 480 000 осіб отримають пряму вигоду від реалізації проекту та не менше 1 мільйона українців підвищать свою обізнаність у сфері енергоефективності.

Для реалізації проекту ЄС надає фінансування розміром 4 млн. євро в рамках Програми підтримки енергоефективності для України (EE4U). ПРООН надаватиме технічну допомогу шляхом упровадження проекту, який триватиме з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2020 року.

Як повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Литвиненко, на сьогодні у Запорізькій області створено 1480 ОСББ, якими охоплено 1616 багатоквартирних будинків.

Загалом в  області налічується 7273 багатоквартирних будинки,  з них 99,5% збудовані до 2000 року та є енергетично неефективними. Та лише з початком створення ОСББ з’явився ефективний власник житла, який зацікавлений у покращенні експлуатаційних характеристик власного житла.

- На сьогодні розроблено та впроваджено ряд законодавчих ініціатив у цій сфері та вже четвертий рік поспіль діє державна програма  надання «теплих кредитів» на реалізацію енергоефективних заходів, у тому числі для ОСББ. Запорізька область є однією з найактивніших у цьому напрямку. Так, протягом цих років наші ОСББ отримали 273 кредити на загальну суму понад 64 млн. грн. Обласна влада також не стоїть осторонь. У рамках програми сприяння створенню ефективного власника житлового фонду Запорізької області протягом 2016-2018 року коштом обласного бюджету та на умовах співфінансування на конкурсній основі профінансовано 75 проектів з енергозбереження, капітального ремонту покрівель та електричних систем житлових будинків ОСББ у м. Токмак на загальну суму 8,144 млн. грн. Велику інформаційну та фінансову допомогу в створенні ОСББ, реалізації енергоефективних заходів надають також закордонні партнери, - відзначив  Віталій Литвиненко.

Протягом двох років проект буде проводити інформаційну кампанію на національному, обласному та місцевому рівнях, знайомлячи широку громадськість і місцеві громади з новаціями законодавства у сфері енергоефективності, програмами Фонду енергоефективності та механізмами фінансування, які він пропонує. У рамках Проекту проводитиметься також серія групових та індивідуальних консультацій для активістів, які мають намір створити ОСББ, активістів уже створених ОСББ та місцевої влади з питань ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для реалізації ініціатив щодо покращення стану будинків.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств