Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці побачили жіноче обличчя війни

17 січня 2019 - 16:02

З нагоди Дня Соборності України за сприяння облдержадміністрації у кінотеатрі ім. О. Довженка відбулася регіональна презентація фільму «Невидимий батальйон». Першу вітчизняну стрічку про жінок на війні за ініціативи громадської організації «Інститут гендерних програм» створив колектив у складі продюсера Марії Берлінської та режисерів Світлани Ліщинської, Аліни Горлової та Ірини Цілик.

Перед показом із журналістами зустрілася героїня фільму, наша землячка Юлія Матвієнко (позовний «Білка»).

- Разом з дівчатами ми почали допомагати військовим з весни 2014 року, возили продукти, ліки, амуніцію до зони АТО, зустрічали бійців з ротації. Але після Іловайська та Дебальцевого я зрозуміла, що маю бути поруч із нашими чоловіками та разом бити ворога. Я твердо вирішила, що не піду до штабу або на кухню, а стану снайпером, - розповіла вона.

На зустріч завітав перший комбат Юлії Олександр Лобас, який із 2014 по 2016 роки стояв на чолі 37-го запорізького окремого мотопіхотного батальйону. Офіцер подякував Юлії Матвієнко за мужність і вручив почесну відзнаку 37-го батальйону.

Також до присутніх звернувся учасник Антитерористичної операції, воїн-кіборг, голова громадської організації «Запорізька рада ветеранів АТО» В’ячеслав Зайцев:

- Дуже важливо та потрібно, що ми можемо дивитися українське патріотичне кіно. Нехай цей фільм про наших мужніх берегинь стане нагадуванням для всіх чоловіків, які сидять на дивані та думають, як «відкосити» від армії, - наголосив відомий запорізький воїн-кіборг.

Фільм «Невидимий батальйон» - це шість розповідей реальних жінок, які побували на російсько-українській війні. У них різні професії, сімейний стан та життєві історії. Оксана Якубова була головним економістом у Міністерстві фінансів України. У зоні АТО вона працювала у фінансовій службі, потім заступником командира по роботі із особовим складом. Перекладачка Андріана Сусак у травні 2014 року вступила до батальйону «Айдар», разом з чоловіками виконувала найважчі бойові завдання. Блогер Олена Білозерська воювала у Добровольчому українському корпусі, а згодом стала одним із найкращих снайперів Української добровольчої армії. Спортсменка Юлія Паєвська (позовний «Тайра») вивезла з під вогню та врятувала життя десяткам важкопоранених бійців.

За словами авторів стрічки, головна ідея фільму - змінити гендерні стереотипи, показати, що на передовій жінки протистоять ворогу нарівні з чоловіками. Водночас багато навідниць, мінометників, водіїв бойових машин і досі оформлено на допоміжних посадах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області