Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники регіональної влади вдосконалюють навички підготовки проєктів розвитку

23 січня 2020 - 12:43

У рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» («ПРОМІС») в облдержадміністрації організовано дводенний тренінг «Підготовка проєктів до Державного фонду регіонального розвитку» за участю фахівців з місцевого економічного розвитку Запорізької області.

Участь у заході взяли представники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, райдержадміністрацій, об'єднаних територіальних громад області.

Учасники окреслили низку питань, які є нагальними для них, а представники проєкту міжнародної технічної допомоги «ПРОМІС», у свою чергу, надали розлогі, змістовні відповіді. 

Найбільше учасників цікавили питання розробки проєктів для сільської місцевості, секторальної бюджетної підтримки, функціонування агенцій регіонального розвитку. Зокрема, учасникам розповіли про нюанси політики регіонального розвитку та роботу ДФРР.

− Політика регіонального розвитку регулюється законом «Про засади державно регіональної політики в Україні». Згідно з ним, регіональний розвиток здійснюється на основі розроблених стратегічних документів: держава розробляє державну стратегію, кожен регіон окремо – регіональну. Потім ці стратегії виконуються через проєкти регіонального розвитку. Для їх фінансування було створено Державний фонд регіонального розвитку, над вдосконаленням роботи якого працюють і сьогодні, а також місцеві джерела фінансування, − зазначив консультант проєкту «ПРОМІС» Василь Кашевський.

В ході тренінгу він також розповів, яким чином розподіляються кошти Державного фонду регіонального розвитку.

− Між всіма областями України ДФРР розподіляє 80% коштів пропорційно до чисельності населення, а залишок у 20% розподіляють між тими областями, у яких валовий регіональний продукт на одну особу менше, ніж 75% від середнього показника по Україні. Так, ці 20% направляють в найменш економічно розвинені регіони. Якщо ж кошти не було освоєно, вони повертаються в бюджет, − зауважив Василь Кашевський.

Підсумовуючи, він зазначив, що ефективність політики регіонального розвитку залежить від 4 основних факторів: планування; фінансування, яке можливе коштом місцевих бюджетів, ДФРР, проєктів і програм міжнародної технічної допомоги, регіональних партнерів; оцінки впливу; підходів до впровадження політики регіонального розвитку, а саме створення та розвитку інституцій та мереж для більш ефективного впливу на розвиток регіону.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств