Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аграрна реформа дала сільським громадам потужний поштовх для розвитку

27 липня 2021 - 16:26

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Шустова відбулась нарада з головами районних державних адміністрацій, територіальних громад, керівників територіальних органів щодо земельної реформи та взаємодії. У ній взяли участь перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький та заступник голови Всеукраїнської асоціації громад з виконавчої роботи - виконавчий директор Іван Слободяник.

Звертаючись зі вступним словом до присутніх, Володимир Шустов наголосив на важливій ролі нової команди Міністерства аграрної політики та продовольства, яка протягом останніх двох років разом з депутатами всіх рівнів зробила колосальну роботу щодо реформування сільськогосподарської галузі, впорядкування законодавчої бази, передачі земель у комунальну  власність новостворених громад. 

  • Запорізька область  має великі можливості для аграрного розвитку. Тримаємо лідерські позиції з вирощування зернових, особливо озимої пшениці. Повністю задовольняємо власні потреби у продовольстві, та можемо значно збільшити його поставки на експорт. Але без вмілого та ефективного управління земельним ресурсом на місцях, повернути українській аграрній галузі світове визнання буде складно. Нарешті дискусії про земельну реформу завершені, ринок  сільськогосподарської землі – відкрито! Тому наше спільне завдання, як органів виконавчої влади, підставити дружне плече місцевому самоврядуванню в питаннях використання земельного ресурсу та розвитку сільських територій, - наголосив Володимир Шустов. 

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України  Тарас Висоцький у своїй доповіді зосередив увагу на тих законодавчих змінах, які дали новий поштовх земельній реформі, та на проблемах, які можуть виникнути на шляху їх реалізації. Також посадовець наголосив, що негативні прогнози недоброзичливців щодо можливих ризиків від відкриття ринку землі не справдились. 

  • Ніякого ажіотажу на ринку землі, яким нас лякали, немає. Майже за місяць в межах усієї країни укладено лише трохи менше 2000 договорів купівлі-продажу земель. Це підтверджує, що українці підходять мудро до розпорядження своїми землями, що ніхто не поспішає позбуватись від активу, який є дійсно дуже цінним. І опитування показують, що ситуація найближчим часом не зміниться, - підкреслив урядовець.

Крім цього Тарас Висоцький наголосив присутнім головам громад на вигодах від передачі державних сільськогосподарських земель у комунальну власність та від вступу у дію закону “Про просторове планування громад”. Ці законодавчі зміни дозволяють громадам як справжнім господарям використовувати земельні ресурси з максимальною ефективністю на потреби свого розвитку.

Заступник голови Всеукраїнської асоціації громад з виконавчої роботи - виконавчий директор Іван Слободяник у виступі на нараді наголосив на необхідності підтримки громад під час таких фундаментальних реформ.

  • У будь-якій реформі дуже важливий зворотній зв'язок. Перед керівництвом територіальних громад в нових умовах є певні виклики, ми всі питання будемо розбирати та вирішувати. Всеукраїнська асоціація громад готова до плідної співпраці з територіями, - відзначив Іван Слободяник.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни